PSD a votat în PE în favoarea încălcării statului de drept și împotriva propriului grup

Dora Vulcan | 02.03.2018

Europarlamentarii PSD au votat impotriva unei rezolutii sustinute de propriul grup parlamentar european din care face parte, privind eventuale sanctiuni contra Poloniei, al carei guvern este acuzat de incalcarea statului de drept.

Pe aceeași temă

 

 

 

Europarlamentarii PSD au votat împotriva rezoluției care are ca raportor un europarlamentar din grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D), Claude Moraes, și care sustine decizia Comisiei Europene de activare a articolului 7 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, privind eventuale sanctiuni fata de Polonia, in urma acuzatiilor de incalcare a statului de drept de catre guvernarea din aceasta tara. 

 

Rezolutia, sustinuta puternic de grupul parlamentar S&D din care face parte PSD a fost adoptata, joi, de Parlamentul European cu 422 de voturi pentru si 147 impotriva.

 

 

Șantajul PSD

 

"A fost o decizie a delegatiei PSD. Atata vreme cat nu vom avea certitudinea ca accesul la patiul Schengen si suspendarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie pentru Romania nu devin realitate, delegatia PSD se va opune oricaror pozitii sau masuri care ar putea conduce la accentuarea tratamentelor diferte sau la utilizarea de sanctiuni fata de unele state. Am transmis acest mesaj clar si legitim colegilor nostri" - a declarat, pentru HotNews, Victor Bostinaru.

 

El a spus ca nu a discutat despre acest subiect cu liderul grupului S&D, democratul italian Gianni Pitella, acesta aflandu-se in Italia, pentru campania pentru alegerile generale.

 

Eurodeputatul a sustinut ca PSD nu este in favoarea politicii guvernului conservator din Polonia. "Nu e vorba ca am fi noi in favoarea politicilor care se aplica acum in Polonia, nu avem nimic in comun cu vreun model iliberal, dar cum Romania a fost tinta unor masuri pe fond discriminatorii, am vrut sa transmitem acest mesaj".

 

Intrebat de HotNews daca a fost si o decizie transmisa de la Bucuresti, catre conducerea centrala a PSD, Victor Bostinaru a negat: "Nu ne-a transmis nimic nimeni de la partid. Decizia a apartinut delegatiei noastre".

 

Europarlamentarul Catalin Ivan, care nu mai face parte din delegata PSD, a votat pentru rezolutia sustinuta de S&D, impotriva PSD-istilor. PSD Iasi a anuntat anul trecut excluderea lui Ivan. "Eu nu mai votez cu europarlamentarii PSD. Ne salutam si atat. Ei au votat asa probabil pentru ca ceea ce incearca Dragnea acum seamana mai mult cu Polonia" - a spus Ivan, pentru HotNews.ro.

 

UE a lansat o procedura in baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, care ar putea, in mod teoretic, sa conduca la o suspendare a drepturilor de vot ale Varsoviei in Consiliul UE, in cazul in care puterea nu revine asupra deciziei sale pana la 20 martie 2017 privind reformarea sistemului judiciar. Partidul Lege si Justitie (PiS, conservator, la putere) considera aceste reforme necesare, pentru a pune capat unui sistem corupt si a imbunatati eficienta justitiei.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22