Augustin Lazăr spune că Toader nu poate cere revocarea lui Kovesi în baza propriului raport

Redactia | 03.03.2018

Executivul nu se poate erija în același timp în denunțător și apoi în evaluator, spune procurorul general Augustin Lazăr, care îl acuză pe Tudorel Toader că nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-șef DNA.

Pe aceeași temă

 

Întrebat de către redactorul Agerpres, dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încălcat regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii când a formulat cererea de revocare a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, Augustin Lazăr a spus că aceasta este concluzia Ministerului Public, dar că dorește o dezbatere la care să se prezinte și alte puncte de vedere.

 

Augustin Lazăr amintește de Regulamentul de organizare și funcționare a CSM, și citează art. 24, indice 1, care descrie amănunțit toți pași care trebuie urmați la procedura de verificare a managementului procurorului-șef, pe care ministrul de Justiție i-a ignorat cu desăvârșire, construind propriul raport.

 

„De la sesizare pana la verificarea de către Inspecția Judiciară. Apoi, punerea în discuție în secția de profil, daca este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauză. Se aduce la cunoștință și se poate face verificarea apărărilor. După care, secția dispune sau nu revocarea. Cel in cauza are posibilitatea să atace hotărârea secției la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Sectiei de contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Prin urmare, este o procedură foarte elaborată iar eu am întrebat în Secția de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis ca Executivul să intervină peste această procedură si dacă poate să o neglijeze si să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în același timp în denunțător și apoi in evaluator, în judecător al situației, pentru a cere in continuare revocarea unui magistrat cu funcție de conducere. Răspunsul nostru este ca nu poate, fiindcă ar trece linia roșie a separației puterilor in stat”, a explicat Augustin Lazar.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22