Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Laura Codruța Kovesi: un miliard de euro trebuie să intre la buget în urma dosarelor DNA
Dora Vulcan - - - -
2018-03-06
Actualitate Interna
0

Un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului de pe urma dosarelor DNA, a spus procurorul şef Codruţa Kovesi, care a participat marți, la MJ, la o şedinţă de pregătire a vizitei specialiştilor europeni pentru MCV. Este prima întrevedere a lui Kovesi cu Tudorel Toader după şedinţa CSM.

 

 

 

 „Din 2013, în ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de 2 miliarde de euro. Au rămas definitive 999 hotărâri judecătorești în care instanțele s-au pronunțat pentru confiscare de bunuri de peste un miliard de euro. Vorbim de un miliard de euro care trebuie să intre în bugetul statului. Mai departe este atribuția organelor financiare. Urmăream procentul de executare efectivă, era de 10-11 la sută. Dar haideți să ne imaginăm ce se putea face în România cu un miliard de euro”, a declarat Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, citată de Digi 24, cu privire la recuperarea prejudiciilor produse în dosare în care s-au pronunţat hotărâri definitive.

 

 

"Am considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciului este importantă. Trebuie să avem în vedere specificul investigaţiilor DNA, vorbim de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau averi impresionante. Şi aşteptările noastre sunt mai mari când vorbim de recuperarea prejudiciului", a spus Kovesi, citată de Agerpres, la conferinţa desfăşurată la Centrul de Investigaţii Media privind recuperarea prejudiciilor produse în dosare în care s-au pronunţat hotărâri definitive.

 

 

Kovesi a ținut să precizeze că faptul că banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ţine de legislaţie, ci de modul în care se ţine cont de hotărârile judecătoreşti, care trebuie respectate.

 

 

Ea a afirmat că datele statistice indică faptul că această prioritate a fost îndeplinită, cel puţin de procurorii DNA.

 

 

"Sunt nişte cifre relevante. Dacă am depăşit etapa identificării bunurilor, am ajuns în etapa confiscării, dar trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuţiile, mai departe este datoria organismelor financiare", a mai spus Kovesi.

 

 

Ea a precizat că atunci când se vorbeşte de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul României, însă este interesantă tendinţa infractorilor de a-şi deschide conturi în alte ţări.

 

 

 

 

 

TAGS : dna kovesi prejudicii recuperare buget 1mld euro
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
985
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22