Pe 10 martie, maghiarii vor demonstra la Târgu Mureș pentru Ținutul Secuiesc

Redactia | 06.03.2018

La Târgul Mureș sunt așteptați 40.000 de maghiari care să demonstreze pentru autonomia Ținutului Secuiesc, a declarat Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS).

Pe aceeași temă

 

Inițiativa lui Balázs Izsák, marșul programat pe 10 martie, este susținută de Liderii locali şi regionali ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT)

 

Toţi au considerat extrem de important faptul că, în acest an, când România sărbătoreşte centenarul declaraţiei de unificare cu Transilvania, organizaţiile maghiare să-şi manifeste unitar nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

 

Sándor Tamás, preşedintele organizaţiei UDMR din Covasna a spus că această poziţie a fost discutată şi cu Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii care a sprijinit mobilizarea în cadrul UDMR.

 

Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi-a propus ca scop declararea Zilei Naţionale a Secuilor, atunci când, ani de-a rândul, a încercat să întărească cultul martirilor secui. De asemenea, el a arătat că pe obeliscul martirilor secui din Târgu Mureş se află un citat de Mór Jókai: “poziţie naţională liberă, independentă”. El consideră că acest lucru poate fi numit autonomie, în concepţia secolului XXI.

 

Consiliul Naţional Secuiesc încearcă să obţină libertatea secuiască prin adoptarea unei legi a statutului autonomiei prezentată în Parlamentul României, şi nu prin revizuirea graniţelor, a declarat Balázs Izsák la o conferință de presă desfășurată la Sfântu Gheorghe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22