130 ha din baza militară Capu Midia au fost vândute unor sirieni, acuză Rise Project

Redactia | 06.03.2018

Aproximativ 130 de hectare care aparțin bazei militare Capu Midia au fost cumpărate de oameni de afaceri sirieni. La această bază militară a fost instalată de curând o baterie de rachete Patriot pentru apărarea antiaeriană.

Pe aceeași temă

 

Tranzacțiile prin care sirienii au intrat în posesia terenurilor au în spate "o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad", se arată într-o anchetă realizată de RISE Project si InfoSud-Est.

 

Schema prin care terenurile au ajuns să fie înstrăinate, chiar dacă aparțineau statului urmează o procedură oarecum clasică. Politicienii și autoritățile locale, împreună cu afaceriști ai locului au acționat etapizat, arată investigația realizată de Rise Project și Info Sud-Est. În prima etapă, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei, iar apoi l-au retrocedat bucată cu bucată. Ulterior, afaceriștii au cumpărat la prețuri foarte mici loturile de pământ de la proaspeții împroprietăriți pe care tot ei ii ajutasera sa intre in posesie.

 

La final, fragmentele de teren au fost din nou reunite, fiind vandute in numeroase tranzactii de milioane de euro catre acelasi cumparator.

 

Punctul de pornire al schemei de imbogatire este in decembrie 2004, cand oficialii primariei din comuna Corbu, de care apartine baza militara, au descoperit că peste 8700 de hectare de teren partial mlastinos nu erau revendicate de nimeni, asa ca au decis printr-o hotarare de consiliu local sa le treaca in proprietatea comunei. Aproximativ 422 de ha din aceasta suprafață se suprapun peste zona restricționată a unității militare.

 

Doi ani mai tarziu, in 2006, primaria a inceput sa lotizeze terenul si sa emita titluri de proprietate celor care demonstrau ca regimul comunist le-a confiscat pamanturile. Noile improprietariri s-au facut chiar daca cei pagubiti de comunisti nu fusesera anterior proprietari peste suprafetele recent parcelate la Corbu.

 

Biroul de relatii cu presa al Ministerului Apararii sustine ca prin emiterea titlurilor de proprietate, autoritatile din Corbu si Constanta au incalcat legile retrocedarii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22