Polițiștii amenință cu proteste masive împotriva Guvernului Dăncilă

Redactia | 09.03.2018

Polițiștii anunță că vor protesta pentru că nu au primit încă majorările salariale promise și cer să li acorde salariul de bază conform grilei prevăzute de Legea 153/2017, anunță Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, scrie Ziare.com.

Pe aceeași temă

 

„La politie nu s-a rezolvat nimic prin noua Lege a Salarizării, suntem pe salariul de bază din 2009. Practic, suntem Cenușăreasa sistemului public. Dacă la învățământ acum au dat 20%, am cerut și noi 20% și au refuzat”, a declarat Dumitru Coarnă. Principala nemulțumire a polițiștilor, jandarmilor, pompierilor și personalului contractual din MAI este că sunt plătiți la nivel de muncitori necalificați de 1.900 de lei.

 

Prin noua Lege a Salarizării, salariul net al polițiștilor nu a crescut, pentru că majorarea de 25% a fost anulată de transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat.

 

De asemenea, polițiștii spun că de la 1 ianuarie li s-a desființat și sporul pentru asigurarea de la domiciliu a continuității serviciului polițienesc, așa-numitul spor de permanență. Aceasta înseamnă pentru 8.000 de polițiști salarii cu 20-40% mai mici, acuză sindicatele. Aceasta în timp ce conform unei decizii a Curții de Justiție Europene trebuie acordat un spor de 100%.

 

Alte nemulțumiri sunt legate de subfinanțarea sectorului la nivel de logistică, care îi împiedică pe polițiști să-și desfășoare activitatea. Șeful sindicatului spune că toate autoturismele din mediul rural sunt uzate fizic de doi ani.

 

Coarnă s-a plâns că polițiștii au fost jigniți chiar în Parlament de președintele Comisiei de Munca, deputatul PSD Adrian Solomon. „În Parlament, a fost o bătaie de joc. Ne-a jignit in mod continuu Adrian Solomon. A jignit toata Politia Romana, ne-a făcut inculți. A spus cum să aplice legea unora care au școli de șase luni la Câmpina. Așa a zis in Parlamentul României. Abordarea a fost de a jigni ceea ce înseamnă apărare, siguranță și ordine publică. Ne-a făcut inculți”, a conchis Coarnă.

 

Programul protestelor anunțate este următorul: 14 martie la IPJ Constanța, 21 martie la Argeș, 22-23 martie miting la sediul MAI, iar între 26 și 30 martie vor picheta zilnic în fața MAI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22