Efectele Legii Salarizării pot conduce la prima grevă majoră din sistemul de sănătate

Redactia | 12.03.2018

Duminică, la sediul Ministerului Sănătății au continuat negocierile cu sindicatele pentru ca mișcările de protest să fie cel puțin amânate. Unul dintre principalele subiecte care nu și-a găsit un răspuns este acordarea de sporuri, care conform modificării legislative nu poate depăși 30%.

Pe aceeași temă

 

De la 1 ianuarie 2018, pentru personalul medical s-a majorat salariul brut cu 25%, dar în condițiile în care plata contribuțiilor s-a transferat de la angajator la angajat, salariul net a rămas neschimbat. Printr-o excepție, de la 1 martie, pentru medici și asistente s-a efectuat o nouă majorare salarială, astfel încât salariile lor au crescut direct până la nivelul preconizat în lege a fi atins de abia în 2022.

 

Foarte optimistă, noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, anunța la începutul lunii februarie creșterea salariilor brute ale medicilor și asistenților medicali cu valori cuprinse între 70 și 172%. Astfel salariul net al unui medic primar ajungea la 9.106 lei, iar un asistent medical urma să câștige net 3.040 lei (fără sporuri), declara ministrul.

 

Pentru restul personalului medical, însă, legea se aplică treptat. Astfel, în fiecare an până în 2022, ei urmează să primească o creștere de 25% față de anul precedent. Aceasta este percepută ca o măsură discriminatorie care în final va conduce la dezechilibre în sistem.

 

Cu toate că salariile pentru luna martie nu au fost încă acordate, personalul medical este în fierbere din cauza efectelor legii salarizării. Sindicatele acuză o probabilă scădere a salariilor pentru o anumită parte a celor angajați în sistemul medical. Plafonarea sporurilor la 30% poate face ca în anumite cazuri inclusiv triplarea salariilor medicilor și asistenților medicali să rămână doar pe hârtie

 

Astfel că au fost formulate trei revendicări principale din partea sindicatelor: „O creștere a salariului de baza cu 25% pentru tot personalul, aplicarea anexelor 1-9 din Regulamentul de sporuri, așa cum este el publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, la salariul de baza avut la 1 martie si exceptarea sistemului de sănătate de la articolul 25 din Legea Salarizării, adică depășirea plafonului de 30% pentru sporuri".

 

Acum este dificil pentru sindicate să ceară refacerea Legii Salarizării, după ce anul trecut și-au dat acordul pentru varianta finală, sperând să rezolve la negocieri problema sporurilor din sistem. Doar ceea ce a fost anunțat până în prezent crește cu 3,9 miliarde de lei cheltuielile pentru plata medicilor și asistentelor, sume ce vor fi asigurate în acest an de către Casa de Asigurări de Sănătate, urmând ca pe viitor să fie introdus mult-discutatul pachet minimal de asigurări de sănătate gratuite, restul urmând a fi suportat de către asigurați.

 

Luni continuă negocierile dintre sindicate și Ministerul Sănătății pentru evitarea declanșării unei greve a angajaților din sistem, prima declanșată de aplicarea Legii Salarizării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22