Replica ministrului Toader față de nemulțumirile sindicaliștilor din penitenciare

Dora Vulcan | 12.03.2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine luni, la ora 17,00, la sediul ministerului, o conferinţă de presă în care vor fi abordate aspecte privind sistemul penitenciar şi statutul grefierilor, informează Biroul de presă al MJ.

Pe aceeași temă

 

 

 

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader (monitorizare ziare.com):

 

- Vom discuta azi despre doua teme: cea referitoare la conditiile din penitenciare si problemele grefierilor.

- Sunt doua probleme foarte importante.

- Problema conditiilor de detentie din penitenciare, stim ca este o problema de sistem, este istorica, nu a aparut ieri.

- Masurile pe care le-am luat, pe parcursul anului 2017 si inceput de 2018, sunt de ordin administrativ si de masura legislativa.

- Am facut si fac apel la dumneavoastra ca problemele sa fie reflectate in mod corect si real.

- Am discutat cu premierul, nu a fost vorba de nicio intalnire cu cei din penitenciare.

- Este imbucurator ca numarul detinutilor se afla pe un trend descendent. Numarul celor care ies din penitenciare este mai mare decat numarul celor care intra. Nu trebuie sa asteptam ca problemele sa dispara astfel, deci am luat si luam mereu masuri.

- Avem in lucru doua noi penitenciare, unul in Prahova si altul in Buzau, la standarde moderne, fiecare va avea cate 1.000 de locuri.

- Guvernul a adoptat un memorandum prin care va aproba un imprumut consistent, pentru cele doua penitenciare.

- A fost elaborata Legea 169 cu privire la recursul compensatoriu. Nu este o inventie romaneasca, este prevazut ca obligatie a statului roman in hotararea pilot CEDO.

- Un fapt imbucurator este ca starea de recidiva scade, si asta ne-o arata statistica. Este foarte bine, insemnand ca pedeapsa isi atinge scopul.

- Astazi avem 1.219 care au iesit din penitenciat la termen prin aplicarea recursului comensatoriu si avem 4.532 de detinuti care au fost liberati conditionati, liberare care se acorda de catre instanta de judecata.

- Am emis un ordin prin care am aprobat normele minime obligatorii privind normele minime ale persoanelor aflate in penitenciare.

- Impreuna cu colegii din ministere, am elaborat acel calendar de masuri pentru indeplinirea cerintelor stabilite de CEDO.

- Am avut numeroase intalniri cu conducerea ANP si cu sindicalistii. Multe probleme au fost identificate si multe probleme au fost rezolvate.

- Am facut numeroase vizite in penitenciare, de multe ori neanuntate, cu masina personala.

- Reiau nevoia de o informare corecta. Romanii au nevoie de o informare corecta. Eu cand am auzit azi ca exista intalnirea liderilor de sindicat cu doamna premier, am exprimat nedumerire, iar doamna premier mi-a explicat ca nu exista programata nicio intalnire.

- Toata ziua a circulat aceasta informatie, dumneavoastra stiti ca orice informatie pe care o oferiti trebuie verificata.

- Am auzit ca grefierii sunt nemultumiti si cred ca sunt nemultumiti. Ei nu sunt multi si ei furnizeaza un serviciu extrem de important.

- Fara grefieri nu se poate desfasura o sedinta de judecata. Am avut multe intalniri publice si cred ca ne-am inteles.

- Ma voi consulta cu CSM-ul si vom gasi o solutie, eu sunt pentru preluarea lor la MJ.

- Ii preocupa si legea salarizarii. Ei sunt angajati la judecatorii, tribunale. Grila de salarizare este stabilita de ordonatorii lor.

 

 

Background

 

Sindicaliștii din penitenciare: dacă n-avem cu cine vorbi, începem protestele cu zurgălăi!

 

Sindicalistii din penitenciare se duc luni, la Guvern, chiar daca premierul Viorica Dancila a sustinut ca ea nu are nicio intalnire programata cu acestia.

 

 

 Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, a declarat pentru Ziare.com ca ei au transmis Guvernului inca de acum trei luni ca vor merge la Palatul Victoria, dar ca nu le-a raspuns nimeni.

 

"Noi incercam sa avem discutia cu ea, daca ea o refuza e problema ei. Am informat-o de acum o luna si acum trei luni. Am pus in atasament ca ne ducem", a declarat Dumitrascu pentru Ziare.com.

 

Intrebat daca a incercat sa discute direct cu premierul, acesta a spus ca nu i s-a raspuns.

 

"Ca sa vorbesti cu cineva trebuie sa iti si raspunda", a adaugat liderul sindical.

 

Sindicalistii au de gand sa stea la Guvern in jur de o ora, asteptand ca cineva din echipa premierului sa discute cu ei, daca sefa Executivului nu va fi disponibila.

 

"Daca nu e ea, e altcineva, ca Guvernul Romaniei nu sta intr-o singura persoana. Noi mergem si cerem. Daca nu poate ea si deleaga pe altcineva, incepem dialogul", a precizat Sorin Dumitrascu.

 

Daca nimeni de la Guvern nu va sta de vorba cu ei, sindicalistii vor incepe protestele pe 24 martie.

 

"Stam o ora, ca asa e firesc pana sa hotarasc. Apoi ne ducem acasa si ne intoarcem pe 24 si incepem protestele in fata puscariilor si de data asta va fi cu zgomot, cu zurgalai", a adaugat el.

 

Amintim ca Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a anuntat ca luni la ora 12:00 va merge la Guvern pentru o discutie cu premierul Dancila. Intrebata despre o intalnire programata cu sindicalistii din penitenciare, Viorica Dancila a negat, de pe treptele sediului PSD, ca ar avea programata o asemenea intrevedere.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22