Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Angela Merkel și-a salvat mandatul de cancelar prin refacerea „Marii Coaliții”
Redactia - - - -
2018-03-13
International
0

După șase luni de negocieri și blocaj politic, partidele tradiționale de centru-dreapta și de centru-stânga au refăcut pactul și au deschis calea formării unui guvern de coaliție condus de cancelarul Angela Merkel, după ce la alegerile generale cota populiștilor a crescut alarmant.

 

Acordul pentru coaliție a fost semnat de Merkel din partea Uniunii Creștin Democrate (CDU), de Horst Seehofer din partea partidului bavarez Uniunea Social Democrată (CSU) și de liderul Partidului Social Democrat (PSD), Olaf Scholz, formațiune care a suferit o înfrângere dramatică la ultimele alegeri. Cu toate acestea Scholoz va primi postul de vicecancelar și portofoliul de finanțe, transmite DPA.

 

„Marea coaliție” reprezintă aceeași asociere tripartită care s-a aflat la guvernare din 2013. Din cauza celui mai slab rezultat din perioada postbelică la ultimul tur de scrutin, SPD a dorit să treacă în opoziție, ceea ce ar fi putut conduce la declanșarea de alegeri anticipate. Cum mișcările populiste cresc în sondaje, partidele tradiționale au acceptat să se reunească pentru a prelua guvernarea țării.

 

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat: "Mă bucur că se încheie perioada de insecuritate si nesiguranță. Nerăbdarea era în creștere în ultimele săptămâni, în timpul negocierilor și al votului" (in cadrul SPD, pentru aprobarea acordului - n. red.).

 

Parlamentul Germaniei urmeaza sa voteze miercuri un nou mandat de cancelar pentru Angela Merkel, iar noul guvern va depune juramantul in aceeasi zi.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
812
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22