Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Experții FMI poartă discuții cu deputații din Comisia de buget, finanțe
Redactia - - - -
2018-03-13
Actualitate Interna
0

O misiune a FMI se întâlnește marți cu membrii Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților pentru a discuta starea economiei naționale, în baza Articolului IV din Statutul FMI, în vederea elaborării raportului de țară anual.

Misiunea FMI este formată din experți de la Washington ai FMI și poartă discuții cu reprezentanți ai diverselor instituțiilor încă de săptămâna trecută, transmite Agerpres.

 

România nu are, în prezent, în derulare niciun acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

 

În raportul publicat în luna mai 2017, FMI a atenționat că măsurile de relaxare fiscală adoptate de puterea actuală pentru perioada 2017 – 2020 ar putea majora deficitul bugetar până la 6% din PIB la orizontul anului 2022.

 

Totodată, potrivit sursei citate, cel mai mare cost fiscal, de 2,6% din PIB, îl va avea implementarea legii salarizării unitare, măsură care ar trebui implementată în concordanţă cu existenţa spaţiului fiscal necesar şi ar trebui susţinută de eforturi de reformare a administraţiei publice.

 

O eventuală relaxare fiscală, cumulată cu creşterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul şi investiţiile, ar putea majora costurile cu împrumuturile şi ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanţurile băncilor, menţionează sursa citată.

 

"Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale şi încetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune în pericol aceste câştiguri. În acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientării politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investiţiilor pentru a proteja rezervele şi a creşte în mod sustenabil standardele de viaţă", susţinea FMI în luna mai a anului trecut.

 

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

TAGS : fmi comisia buget finante parlament intalnire economie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
467
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22