Secretarul de stat Rex Tillerson, demis de Trump. Locul său va fi luat de șeful CIA, Mike Pompeo

Dora Vulcan | 13.03.2018

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi demiterea secretarului de Stat, Rex Tillerson, care va fi înlocuit cu Mike Pompeo, actualul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Pompeo îl înlocuiește pe Rex Tillerson, un om de afaceri din industria petrolului intrat în politică, a cărui relație cu Trump s-a deteriorat în ultima vreme. Presa americană a scris că Rex Tillerson l-a numit „nătărău”  pe Donald Trump. Președintele american a mai anunțat că la conducerea CIA va veni Gina Haspel, actualul director adjunct al agenției. Este pentru prima dată când o femeie va ocupa această funcție, transmite Digi 24.

 

Anunțul a fost făcut de Trump pe Twitter.

 

 

Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 13 martie 2018

 

***

 

 

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a acuzat luni Rusia, in urma atacului cu o neurotoxina in care fostul spion rus Serghei Skripal a fost otravit in Marea Britanie, seful diplomatiei americane numind Kremlinul "o forta iresponsabila si o sursa de instabilitate in lume", scrie News.ro, citand Politico. Tillerson a subliniat ca Statele Unite vor fi "solidare" cu Marea Britanie si isi vor coordona raspunsul la atac.

 

Aflat in vizita in Africa, Rex Tillerson a spus, in timpul unei discutii cu jurnalistii, ca otravirea fostului spion rus a fost "un act cu adevarat impertinent".

 

La acel moment, Tillerson a spus ca nu este clar daca guvernul rus se afla in spatele atacului sau daca este vorba de altcineva. Secretarul de stat a precizat ca ar fi aproape peste puterea sa de intelegere ca ar putea un stat sa faca un asemenea pas care are potentialul de a rani multe persoane.

 

Intr-un comunicat facut public in aceeasi zi, Rex Tillerson a aratat ca Statele Unite au "incredere totala" in concluzia la care au ajuns britanicii, care au spus ca Rusia este "probabil responsabila".

 

"Nu exista niciodata o justificare pentru acest tip de atac, sa incerci sa ucizi un cetatean aflat pe teritoriul unui stat suveran si suntem revoltati ca Rusia pare sa arate din nou un asemenea comportament. De la Ucraina la Siria si acum Marea Britanie, Rusia continua sa fie o forta iresponsabila si o sursa de instabilitate in lume, actionand cu sfidare fata de suveranitatea altor state si fata de vietile cetatenilor", a subliniat seful diplomatiei americane.

 

"Suntem de acord ca cei responsabili, atat cei care au comis crima, dar si cei care au ordonat-o, trebuie sa suporte consecinte serioase. Suntem solidari cu aliatii nostri din Marea Britanie si vom continua sa ne coordonam indeaproape raspunsurile", a adaugat Tillerson.

 

Cel putin doua persoane, fostul spion rus Sergei Skripal si fiica sa Yulia, au ajuns in stare critica la spital dupa ce au fost in contact cu neurotoxina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22