Dosarul ”Motorina”: Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, achitat în primă instanță

Dora Vulcan | 13.03.2018

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost achitat, marți, în primă instanță, în dosarul „Motorina” de magistrații Tribunalului Braşov în dosarul în care este acuzat de sprijinire a unui grup infracțional și de evaziune fiscală.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Fostul şef al ANAF a fost cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere care ar fi generat prejudiciu de peste 21 de milioane de lei la bugetul de stat.

 

Procesul a început la Tribunalul Braşov în anul 2012, în fiind trimise în judecată 17 persoane fizice şi juridice, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, în cauză fiind cercetat şi Codruţ Marta, fost consilier al lui Blejnar.

 

Procurorii DIICOT Brașov au început urmărirea penală, în august 2012, împotriva lui Sorin Blejnar și a lui Codruț Marta pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

 

Procurorii au reținut că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili.

 

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piața internă. În mod concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor,  urmând  a fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, combustibilul era revândut prin stațiile de distribuție de carburanți sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul României. 

 

Activitatea infracţională a grupării fost sprijinită de către învinuiţii Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel,  din cadrul DJAOV Braşov.

 

În  sarcina învinuiţilor Marta Codruţ Alexandru şi Blejnar Sorin se reţine că au  acordat sprijin  grupului infracțional organizat în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi  au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către membrii grupării,  care ar fi putut conduce la stabilirea situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor. 

 

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentând TVA şi accize.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22