Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


ARB: Inflația mai mare din România justifică dobânzile practicate de bănci
Redactia - - - -
2018-03-14
Actualitate Interna
0

Dobânzile mult mai mari practicate de băncile din România decât cele din vestul Europei sunt justificate de diferența mare dintre inflațiile din cele două regiuni. Astfel, pentru ultimii 10 ani, inflația compusă din România a fost de 44%, față de 17% în Europa.

 

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB) a declarat în cadrul conferinței „Romanian Financial Conference”, organizată de BusinessMark a spus că în statele dezvoltate din Europa, inflația care trebuia acoperită pentru 10 ani a fost de 17%, în timp ce în România băncile au avut de acoperit 44% și să obțină și profit.

 

„Când se vorbește despre faptul că în România dobânzile sunt mai mari decât în alte tari dezvoltate trebuie luat in considerare si faptul ca dobanda trebuie sa cuprinda inflația, cred ca sunteti de acord cu mine, ca altfel nu ar fi eficienta economica pentru industrie. In Europa, pe 10 ani, inflatia compusa, cumulata pe 10 ani, este de 17%, iar in Romania de 44%. In concluzie, dobânzile din România au trebuit sa acopere inflatia compusa pe 10 ani de 44% si in Europa de 17%", a spus Florin Dănescu.

 

Acesta sustine ca cele trei initiative care sunt in Parlament, respectiv limitarea dobânzilor, pierderea caracterului executoriu al unui contract de credit și plafonarea nivelului de recuperare a creanțelor, impactează modelul de business al băncilor prin creșterea cheltuielilor, creșterea costurilor si limitarea veniturilor, fiind o "foarfeca" din care nu se poate ieși.

 

Dănescu a afirmat că inițiativa legislativa privind limitarea dobânzilor ar duce dobânda anuală efectivă (DAE) sub cea practicata de bănci în prezent. Astfel, la creditele ipotecare băncile au dobânzi cuprinse între 4,5% si 6,6%, iar dobânda propusă prin inițiativa legislativa ajunge la un DAE de 5,6%, cu tot cu comisioane.

TAGS : dobanzi banci plafonarea dobanzilor arb inflatie dobanda anuala efectiva
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
540
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22