Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ion Vianu: Niciodată în ultimii 28 de ani nu am fost atât de aproape de dictatură
Dora Vulcan - - - -
2018-03-14
Actualitate Interna
1

Niciodată în ultimii 28 de ani România nu a fost atât de aproape de dictatură ca în momentele pe care le trăim acum - avertizează scriitorul si psihiatrul Ion Vianu, membru al Grupului pentru Dialog Social.

 

 

 

Declarația integrală a scriitorului și psihiatrului Ion Vianu, membru al GDS (acordată Ziare.com)

 

 

 

"Nici nu avem nevoie sa vorbim despre proiectul de lege care ar pedepsi defaimarea tarii, pentru a spune ca prigoana impotriva criticilor regimului PSD a inceput.  Deputatul european Cristian Preda (Partidul Popular European) a fost convocat la Consiliul de onoare al ordinului Steaua Romaniei. Urmeaza sa fie "judecat" pentru a fi "defaimat" tara, in speta a fi criticat guvernele Grindeanu si Tudose in Parlamentul european", comentează Ion Vianu  intenția lui Dragnea de a promova o lege împotriva defăimării și convocarea, produsă între timp, europarlamentarului  Cristian Preda  în fața Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, ca urmare a criticilor pe care le-ar fi adus României.  

 

"Iata o mostra de ceea ce ni se pregateste: inabusirea brutala a oricarei voci care ar critica nu tara, ci Guvernul, si nici macar Guvernul, ci anumite proiecte precise ale guvernelor PSD. O astfel de initiativa mi se parea, pana cu doua sau trei zile in urma, imposibila.

 

Ea ne duce cu gandul la dictatura comunista pe care o credeam indepartata pentru totdeauna. Daca a critica Guvernul rezultat din partidul de guvernamant devine un delict (sau o crima), atunci inseamna ca Partidul Social-Democrat este identic cu Romania, cu alte cuvinte el devine Partid-Stat", spune Ion Vianu.

 

"Nimeni si nimic nu justifica aceasta propunere care desfide regulile democratiei, asa cum rezulta ele din Constitutia tarii. Ecuatia: PSD egal Romania este de-a dreptul sinistra. Dar nu trebuie sa ne facem iluzii. Daca o asemenea propunere legislativa va fi adoptata, vor urma alte legi si dispozitii mergand impotriva liberei exprimari, mergand pana la restaurarea comunismului in Romania, la care fara indoiala tanjeste conducerea actuala a PSD", explica acesta.

 

"Am sentimentul ca niciodata in ultimii 28 de ani nu am fost atat de aproape de dictatura ca momentele pe care le traim. Explicatia este simpla: coalitia PSD-ALDE sprijinita de UDMR simte ca ii fuge pamantul de sub picioare si arunca in joc ultimul joker de care mai dispune: sugrumarea libertatii de exprimare.

 

Aceasta politica a extremelor este dezastruoasa nu numai pentru PSD, dar mai ales pentru Romania in ansamblul ei, care risca sa fie devina un "stat paria" nefrecventabil de catre democratii, sfidand legile si spiritul Uniunii Europene", a spus în finalul declarației sale Ion Vianu. 

 

"Daca cineva este "antiroman", atunci sunt cei care ucid libertatile numai pentru a-si salva pepenii", a conchis scriitorul.

 

 

 *

* *

 

 

Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, s-a nascut in 1934, la Bucuresti. A studiat, timp de doi ani, Limbi Clasice la Facultatea de Filologie din Bucuresti, iar apoi Medicina.

In 1977 emigreaza in Elvetia, dupa ce se exprima impotriva regimului comunist si colaboreaza cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului.

Se implica in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni.

Publica mai multe romane, printre care "Arhiva tradarii si a maniei" (2016), o fictiune despre vechea Romanie, comunism si demnitatea nebuniei. "Romanul autobiografic" Amor intellectualis (2010) se bucura de mai multe premii.

A scris si memorialistica, intre care Amintiri in dialog (cu Matei Calinescu), volum aparut in 1994. Este si autorul unui studiu de psihiatrie, Introducere in psihoterapie, aparut in anul 1975. (fișă ziare.com).

TAGS : psd dragnea antidefaimare ion vianu gds scriitor psihiatru
Comentarii
emil 2018-03-14
Ati imbatranit degeaba daca confundati dictatura cu mafia si coruptia.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
24084
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22