Motivarea avizului negativ al CSM față de revocarea lui Kovesi a ajuns la Cotroceni

Redactia | 16.03.2018

CSM a comunicat că a trimis președintelui Iohannis motivarea avizului negativ elaborat de Secția pentru procurori față de cererea ministrului Justiției pentru demiterea procurorului șef al DNA.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE În motivarea avizului negativ dat solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Secţia pentru procurori a CSM arată că în cuprinsul cererii de revocare nu s-a făcute referire la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată componenta managerială vizată.

 

În motivare se arată că, în conformitatea cu Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor aspectele care pot conduce la cererea de revocare sunt „organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale”. Or în propunerea de revocare, „cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată", se arată în motivare.

Ministrul Justiţiei a indicat de la început că analiza sa a vizat organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale, iar după prezentarea primelor zece motive au fost indicate temeiuri ale revocării, dar singurele care se încadrează în temeiul dispoziţiilor legale sunt cele privind 'folosirea nelegală de către procurorul şef al DNA a resurselor umane şi materiale', în sensul deturnării DNA de la scopul şi competenţele sale legale, 'o repartizare nelegală a sarcinilor' şi 'un comportament vădit neconstituţional', se mai arata in documentul publicat de CSM.

 

"De asemenea, în şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 27 februarie 2018, titularul prezentei propuneri de revocare a învederat că aceasta vizează toate cele 4 componente ale atribuţiilor manageriale. Cu toate acestea, se observă existenţa unei enumerări generice a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos", se precizează în motivare

 

Secţia pentru procurori constată că dispoziţiile art. 51 al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor instituie un cadru legal privind revocarea din funcţiile de conducere, stabilind nu doar situaţiile în care aceasta poate interveni şi titularii propunerii, ci şi aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru componente manageriale: "organizarea eficientă a activităţii, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţii şi aptitudinile manageriale. (...) Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată", se arată în motivare.

 

Documentul integral poate fi citit pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii

 

Tudorel Toader a anunţat pe 22 februarie că a formulat o cerere de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Pe 27 februarie, secţia de procurori a CSM a dat un aviz negativ pe solicitarea ministrului. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care urmează să ia decizia finală cu privire la acceptarea sau refuzarea solicitării formulate de ministrul Toader.
 

Ministrul Justitiei a mai spus ca asteapta motivarea CSM si hotararea presedintelui Klaus Iohannis in privinta revocarii sefei DNA, dupa care va decide daca va sesiza Curtea Constitutionala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22