Pentru Adrian Năstase lumina vine încă de la Răsărit

Redactia | 18.03.2018

Fostul premier Adrian Năstase a participat la Moscova la lucrările conferinței „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale. O privire specială asupra relațiilor româno-ruse”, unde a susținut necesitatea reluării colaborării între cele două state.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE Europarlamentarul Cristian Preda cere explicații Ministerului de Externe și Ministerului Apărării în ce calitate a participat fostul premier Adrian Năstase  la o conferință privind relațiile româno-ruse, care a avut loc la Moscova, și dacă a exprimat pozițiile statului român.

 

„Directorul unui institut din Ministerul Apărării și diplomați ai ambasadei României la Moscova l-au însoțit pe fostul premier Năstase, condamnat de două ori pentru corupție, la o întâlnire cu oficiali ruși. Solicit o explicație miniștrilor Meleșcanu și Fifor: e Adrian Năstase emisarul lor în Rusia lui Putin? Cu ce mandat?”, scrie Cristian Preda, pe Facebook.

 

Conferința a fost organizat de Fundația „Gorchakov” și „Fundația Europeană Nicolae Titulescu”, condusă de Adrian Năstase. Printre participanți s-au mai aflat generalul Mihai Ionescu, director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din M.Ap.N, ambasadorul român Vasile Soare la Moscova, cosmonautul Dumitru Prunariu și fost amsador la Moscova, personal diplomatic, scrie HotNews.ro.

 

Bucureștiul trebuie să continue direcția promovată de fostul ministru al Afacerilor Externe al României interbelice Nicolae Titulescu care afirma că este nevoie de o apropiere între București și Moscova, a declarat fostul premier, Adrian Năstase, președintele Fundației Europene "Nicolae Titulescu", în cadrul conferinței, relatează Sputnik.ro.

 

 

„Noi vom continua această abordare”, a asigurat Adrian Năstase.

 

Vorbitorii au recunoscut au recunoscut că nivelul actual al relațiilor bilaterale este unul îngrijorător, dar „în același timp, România este vecinul nostru în regiunea Mării Negre, un partener potențial foarte important. Iată de ce este nevoie de a depune eforturi pentru restabilirea dialogului politic, de cooperare în probleme de securitate. Există și un potențial comercial și economic important”, au afirmat reprezentanții ruși.

 

La rândul său, Timofei Bordaciov, directorul Centrului european pentru studii internaționale, a spus că trebuie evitată declanșarea unui nou Război Rece. „Trebuie să identificăm punctele comune în care am putea să cooperăm spre beneficiul reciproc", a îndemnat el.

 

 

La București se consideră că țara se află la periferia relațiilor Rusiei cu UE sau NATO și nu există nicio posibilitate de a influența marile puteri. Unii dintre vorbitori au comparat România cu iarba pe care calcă elefanții, mai spune Sputnik.

 

Bucureștiul a fost îndemnat „să promoveze o politică proromânească, pentru a deveni un jucător puternic în Europă de azi”.

 

Menționând importanța discuțiilor despre problemele istorice complicate, experții au sugerat să se atragă mai multă atenție prezentului. Nu este niciun secret că în Rusia, în presa rusească există foarte puține informații despre România de azi, iar multe lucruri sunt prezentate prin prisma conflictului transnistrean.

 

Secretarul general al Fundației Europene "Nicolae Titulescu", Florin Luca a propus mai multe mijloace de sporirea a nivelului cunoașterii reciproce dinte cele două țări. Spre exemplu, prin organizarea unui forum economic al Mării Negre la Constanța, în cadrul căruia să fie discutate mai multe proiecte de afaceri.

 

O altă idee ar fi revenirea la tradiția organizării festivalurilor muzicale comune, dezvoltarea relațiilor pe linia bisericească, stabilirea unor contacte în domeniul sportului. "Trebuie să ne întâlnim cât mai des pe stadioane", a opinat Florin Luca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22