Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Liiceanu: După Dragnea, Eminescu își defăima țara așa cum n-a făcut-o niciunul dintre noi
Redactia - - - -
2018-03-18
Actualitate Interna
4

Ideea că poți să-ți defăimezi țara dacă îi vorbești de rău pe cei ce conduc e un sofism ordinar, a spus Gabriel Liiceanu, adăugând că „povestea asta cu legea defăimării ar trebui să înceapă cu Eminescu” la Digi24.

 

 

„În 1880 Eminescu își defăima țara, în conceptia lui Dragnea, așa cum n-a făcut-o niciunul dintre noi. În 12 noiembrie 1880 Eminescu scria:

 

«Pretutindeni, în administraţie, în finanţe, în universităţi, la Academie, în corpurile de selfgovernment, pe jeţurile de miniştri, nu întâlnim, în mare majoritate, decât, iarăşi şi iarăşi, acele fatale fizionomii nespecializate, aceeaşi protoplasmă de postulanţi, de reputaţii uzurpate, care se grămădeşte înainte în toate şi care tratează c-o egală suficienţă toate ramurile administraţiei publice.

 

A perpetua rămânerea la putere a unei clase de paraziți sociali, a unor oameni fără știință de carte și fără caracter, slugi ai oricărui guvern și ai oricărui sistem, dar dușmani ai meritului și adevărului sub orice sistem și sub orice guvern, e de neauzit. Dar așa este.»”

 

„Vă dați seamă ce actualitate are textul acesta?! Propoziția ultimă parcă ne descrie. Suntem pe mâna unor impostori, care nu știu nimic. Cei doi șefi ai camerelor sunt repetenți. Și Dragnea, și Tăriceanu au în CV-urile lor note de 4 și 5 și repetenție. Nu știu să facă nimic, nu au nicio competență”, a spus Gabriel Liiceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

 

Gabriel Liiceanu a povestit că pe vremea comuniștilor se utiliza aceeași practică. Și chiar a fost chemat de către secretarul de partid pe Universitate ca să-i spună să nu transmită în afara granițelor ceea ce se întâmpla în țară, ca să nu strice imaginea „Epocii de aur”: „Tovarășu', dacă aveți nemulțumiri vă rugăm să veniți să ni le spuneți, nu ieșiți cu ele în afară, că defăimați țara”, i-a spus secretarul PCR.

 

Gabriel Liiceanu a mai spus că a fost invitat la Bruxelles de Monica Macovei, care organizase o întâlnire cu un europarlamentar. „Alături de mine stătea Tudorel Toader. Trebuia să explicăm asaltul la legile justiției. Lucrurile pe care le-am spus acolo, scoaterea la lumină a grozăviilor din februarie 2017 și lunile care au urmat, impactul acestor discursuri de acolo a fost foarte mare. Nu le-a venit să creadă. Cum adică? Aveți la Camera Deputaților un infractor? E posibil așa ceva? Și tot ei inițiază legile care îi scutesc de pedeapsă. La întoarcere ni s-a spus că nu puțini oameni din jur au socotit că ce am făcut acolo a fost o defăimare a României. Lucrul ăsta e vechi. Înainte de 1989 în ultimii 2 ani, în '88, '89, au fost scrisori trimise la Europa Liberă. Doina Cornea a fost prima care punea în discuție politica lui Ceaușescu. a mai spus Liiceanu.

 

Patriotismul adevărat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg în țara ta și evident îi faci răspunzători pe cei care o aduc într-o situație în care îți e rușine de imaginea ei, a mai spus Liiceanu la emisiunea „În fața ta”.

 

Filozoful a povestit un moment din 1990, când a făcut o vizită la Hachette, una dintre cele mai prestigioase edituri din Franța.

 

„După '90 era greu să faci față când ieșeai din România, în perioada mineriadei. Mi s-a întâmplat să ajung la Paris exact după 13-15 iunie 1990. Era teribil pentru că această mizerie, această rușine, faptul că Iliescu pusese o parte a poporului român să o snopească pe cealaltă în bătaie era considerat o barbarie. Țin minte că făceam o vizită la vârf, la Hachette, una dintre cele mai mari edituri din Franța, și când am fost primit în birou mi s-a spus: «Nu cred că mai avem ce discuta, veniți dintr-o țară de barbari» . Deci despre asta e vorba.”

 

Interviul integral îl puteți citi pe Digi24.ro

TAGS : gabriel liiceanu liviu dragnea legea defaimarii eminescu
Comentarii
Liviu din Timisoara 2018-03-19
Nu-i asa simplu de judecat. Populatia Germaniei strivea isi strivea concetatenii evrei pe ritmul simfoniei a IX-a, cumva ? Cea care se numeste " Oda bucuriei "? Atentie, nu vorbim doar de Hitler ...ci de miloane de brate ridicate, spre a arunca pe geam neajutorati evrei ... Deci, atentie mare cu lectiile date altora ....Apropo ...stiti ca in Coasta de Fildes ( astia parca vorbesc franceza ) ...cultivatorii de cacao nu stiu ca exista ciocolata, ce gust are ?
?????? 2018-03-18
Sunteți fan al filmului Barbarela ?
emil 2018-03-18
Poate gresesc, dar totusi, Eminescu era draguţ si nu pronunţa nume.
Mariana Ioa 2018-03-19
Sunt articole in ziarul Timpul in care Eminescu nominaliza si critica "gusatii". Nu aveti decat sa cititi colectia si apoi sa comentati! In plus cred ca e foarte bine ca domnul Gabriel Liiceanu se refera la cei ce isi permit sa incalce legile statului, deoarece metoda comunista de a declara faptul ca "toti suntem vinovati" s-a dovedit falimentara! Si astazi avem crima organizata, fara criminali, furturi din averea tarii, fara hoti, tradari, fara tradatori etc. Cineva trebuie sa raspunda pentru distrugerea Romaniei si acestia sunt cei deja doovediti de justitie ca infractori!
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
11134
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22