Jandarmeria lui Dan a amendat un surdomut cu 2000 lei pentru că a scandat la Congresul PSD

Dora Vulcan | 20.03.2018

Pentru a face pe plac conducerii de partid și de stat întrunită în urmă cu două săptămâni în congres la Sala Palatului, Jandarmeria română a împărţit amenzi în stânga și-n dreapta celor care au scandat din stradă. Printre cei amendați se află, însă, și un cetățean surdomut, Ioan Duia, amendat cu 2000 de lei.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE - Jandarmaria română a reacționat la informațiile apărute în media și pe rețelele de socializare spunând că amenda aplicată lui Duia are legătură cu participarea la o contramanifestatie, omițând termenul-cheie din procesul-verbal de aplicare a amenzii de 2000 de lei aplicată bietului om: ”scandând lozinici”.  

 

”Persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica “încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevăzută de legea adunărilor publice cu sancțiune între 500 și 5000 de lei.

Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană” - este reacția Jandarmeriei. Altfel spus, surdomutul Duia va trebui să probeze în instanță că e mut și nu putea scanda lozinci, motivul pentru care a fost amendat cu suma uriașă de 2.000 lei. 

 

 

**

 

 Jandarmeria a distribuit o ploaie de amenzi participanţilor la protestul ce a avut loc la Sala Palatului în ziua Congresului Extraordinar al PSD. Amenzile, în genere în cuantum de 500 de lei, au fost date în principal pentru "participare la contramanifestaţie şi scandări de lozinci împotriva persoanelor care-şi desfăşurau legal activitatea la Congresul PSD". O persoană care, pe lângă scandări de lozinci, a mai şi afişat mesajul scris Liviu Dragnea reales la al XIV-lea congres, s-a lipit de o amendă dublă, 1000 de lei. Culmea, un cetăţean surdomut, Ioan Duia, acuză că fost şi el amendat tot pentru scandare de lozinci, cu suma de 2000 de lei, scrie Epoch Times. 

 

 

 

Nemulţumiţi de amenzile primite, protestatarii  acuză metodele abuzive și inutil-agresive folosite de Jandarmerie: 

 

"Jandarmeria, sluga PSD, încearcă din nou să ne intimideze prin amenzi. La Congresul PSD din 10 martie, mai mulţi protestatari au fost amendaţi fără să fie legitimaţi sau avertizaţi, pe motiv că au scandat lozinci împotriva PSD-ului la o contramanifestaţie.Deşi protestau paşnic, 3 protestatari au fost luaţi şi agresaţi în duba de jandarmerie, apoi duşi la secţie şi amendaţi pe motiv că au strigat termenul "penali" la portavoce. Prin poşta de azi, mai mulţi protestatari primesc amenzi de la Congresul PSD, fără să fi fost legitimaţi. De asemenea, la Congresul PSD am fost martoră când o dubă a jandarmeriei a lovit o protestatară deşi circulaţia era oprită. După ce protestatara a fost lovită, aceasta a cerut explicaţii şoferului, dar acesta nici măcar nu a coborât din maşină. În schimb, alţi jandarmi au sărit pe protestatară să o agreseze verbal şi să o înlăture de la locul accidentului. Şoferul dubei Jandarmeriei s-a ascuns în spatele dubei, iar în locul lui a venit un alt jandarm. Nu vom renunţa la proteste şi nu vom pleca capul în faţa infractorului Dragnea. Vom rămâne demni în faţa urmaşilor noştri şi vom respecta memoria înaintaşilor eroi care au murit pentru ca noi să strigăm liberi în faţa nedreptăţii. Jandarmeria încă nu a învăţat nimic din faptul că amenzile lor abuzive au fost contestate şi câştigate în instanţă şi prefera să rămână loială infractorului Dragnea!", a declarat protestatara pentru Epoch Times.

 

"Vom cere daune morale, apoi (urmează n.r.) Parchetul Militar şi CEDO", scrie la rândul său, pe Facebook Sandu Matei, protestatar care susţine că a notificat protestul la Jandarmerie. Matei a fost amendat cu 500 de lei.

 

 

 

Printre persoanele care au criticat amendarea lui Ioan Duia s-a numarat si actrita Oana Pellea.

 

"In tara in care mortii sunt vii si voteaza sau viii sunt trecuti la morti si nu sunt recunoscuti ca vii, in tara unde se moare din amigdalita...un domn surdo-mut este amendat ca a scanat lozinci contra PSD. Trista tara si nu glumesc deloc!", a scris actrita pe pagina sa de Facebook. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22