Așa-zisa listă „listă neagră” a lui Gâdea, desființată de doi foști miniștri de Justiție

Redactia | 21.03.2018

Acuzația de imixtiune în treburile justiției din România, lansată de Guvern via PSD, către Comisia Europeană dovedită prin informațiile cerute din 2012 pentru redactarea raportului MCV este desființată de explicațiile date de foștii miniștri ai Justiției Cătălin Predoiu și Mona Pivniceru.

Pe aceeași temă

 

 

Cătălin Predoiu a explicat la Antena 3 că solicitările făcute de Comisia Europeană se referau strict la informații publice și veneau la Ministerul Justiției, pentru că acolo se centralizau toate datele care urmau să fie utilizate apoi pentru redactarea rapoartelor bianuale în cadrul MCV.

 

„Nu-mi amintesc să fi fost nominal niște cazuri, ci toate cazurile de mare corupție de pe rolul Înaltei Curți care aveau o durată de judecată de patru ani. Deci dânșii solicitau informații care erau publice, erau pe site, erau integrate de Înalta Curte, erau la minister si ministerul, mai departe... Erau informații cunoscute de părți, de avocați, parțial și de public privind termene.

 

Ce urmărea Comisia Europeana era să vadă dacă aceste dosare trenează pe rolul Curții si sa inteleaga de ce: E o chestiune legata de lege? Atunci dansii recomandau schimbarea legilor. E o chestiune legata de lipsa de personal si atunci recomandau suplimentarea judecatorilor la Inalta Curte? Sau, pur si simplu, era o chestiune subiectiva?", a declarat fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, citat de Mediafax.

 

Chiar ministrul Justiției din 2012, Mona Pivniceru, căreia i-a fost adresată scrisoarea prezentată la Antena3 declara în același an că Romaniei nu i s-a cerut sa dea date din dosare, ci doar sa prezinte stadiul lor, reamintește jurnalistul Liviu Avram.

 

"De la instituirea Mecanismului (MCV - n.red.) Romania s-a obligat la anumite conditionalitati, singura si le-a propus ca standard, ca obiective de atins. Comisia monitorizeaza propriile noastre promisiuni. Comisia nu a cerut date din dosar, ci a cerut sa se explice care este stadiul lucrarilor, adica procedura care a fost desfasurata in acele dosare.

 

Deci, atata vreme cat ne-am obligat ca stat sa respectam niste standarde, ne-am asumat niste obligatii internationale, nu putem avea acum un dublu limbaj", declara atunci Mona Pivniceru intr-o emisiune la Realitatea TV, conform Agerpres.

 

La fel ca si predecesorul sau, Mona Pivniceru, în prezent judecător la Curtea Constituțională a subliniat atunci ca stadiul unui dosar este public si poate fi verificat de oricine prin sistemul ECRIS al dosarelor din instanta.

 

"Sunt cateva sintagme in Tratatul Uniunii care permit aceste controale, dar ele sunt controale asumate de noi", a mai subliniat Mona Pivniceru.

 

Totuși, într-un gest fără precedent, premierul Dăncilă i-a trimis o scrisoare președintelului CE, Jean-Claude Junker, în care solicită explicații pentru tendința de imixtiune în treburile justiției din România.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22