Curtea Supremă amână până luni sentința definitivă în dosarul Cosma tatăl și fiul

Dora Vulcan | 22.03.2018

Curtea Supremă se pronunță joi în dosarul în care fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani închisoare, iar fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, la 5 ani, pentru că ar fi primit 1 milion de € de la administratorii unor firme cu care CJ derula contracte.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE  Curtea Supremă a amânat până luni pronunțarea sentinței în dosarul celor doi Cosma, transmite Digi 24.

 

 

**

 

 Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi definitivă. 

 

"Resping toate acuzaţiile. Judeţului Prahova i se spune în glumă al 53-lea stat al SUA. Volumul de investiţii a dus la crearea a 11 parcuri industriale cu un total de 46.000 de angajaţi. Ar fi trebuit să primesc o decoraţie pentru asta", a declarat Mircea Cosma, citat de News.ro, la ultimul termen, când a negat toate acuzaţiile şi le-a prezentat magistraţilor planşe cu banii pe care i-ar fi economisit la derularea contractelor de la Consiliul Judeţean Prahova. La ultimul termen al procesului de la ICCJ a mers şi Andreea Cosma, care a spus că a venit pentru a-şi susţine familia, dar şi pe alţi cetăţeni care au reclamat abuzuri ale procurorilor, precum Sebastian Ghiţă, care aşteaptă de la ea, în calitate de deputat, să le apere drepturile.  

 

În urmă cu două zile, fostul deputat Vlad Cosma a mers la Inspecţia Judiciară pentru a depune "noi documente şi probe" împotriva procurorilor de la DNA Ploieşti.

 

Vlad Cosma a depus şi o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, între care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă sau abuz în serviciu.

 

Tot marţi, Inspecţia Judiciară (IJ) a anunţat că a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea şi procurorul Alfred Savu, precum şi faţă de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul Inspecţiei existând zece lucrări care au ca obiect activitatea sau conduita procurorilor de la DNA Ploieşti.  

 

Vlad Cosma a lansat în spațiul public, prin intermediul televiziunilor A3 și RTV, mai multe înregistrări audio, așa-zise dovezi  ale modului în care procurorii din cadrul DNA Ploiești au falsificat probe din dosarele în care este cercetat alături de alți membrii din familia sa.

 

Față de acuzațiile pe care Vlad Cosma le aduce procurorilor DNA care l-au anchetat, procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi a declarat că după condamnarea în prima instanță, nu procurorii l-au căutat de Vlad Cosma, ci el a făcut din proprie inițiativă mai multe denunțuri pentru a obține o reducere a pedepsei.

 

„Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezintă la DNA Ploști. După pronunțarea sentinței de condamnare, care nu e definitivă, membrii acestei familii, acești inculpați condamnați în primă instanță, au început diverse demersuri pentru a obține un act care să-i ajute sa obțină o pedeapsă mai mică”, a susținut Kovesi în fața presei.

 

Anterior, DNA a făcut publică stenograma discuției dintre o persoană apropiată lui Mircea Cosma și un ofițer de poliție din 9 februarie, în care practic se poate vorbi de un șantaj la adresa procurorilor DNA. Poate că nu întâmplător se vorbește chiar de prezentarea înregistrărilor care se vor defăimătoare chiar duminică, înainte de ultimul termen din procesul de la Înalta Curte.

 

**

 

În 1 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat, în primă instanță,  la opt ani de închisoare, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare, în timp ce omul de afaceri Răzvan Alexe a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare. În acelaşi dosar, Daniel Alixandrescu, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, la data faptelor, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

 

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

 

Mircea si Vlad Cosma, tata si fiu,  sunt acuzați de procurori că ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri mită de aproximativ un milion de euro pentru acordarea preferențială de contracte de construcție pentru Consiliul Județean Prahova. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22