Declarația unică, publicată în Monitorul Oficial. Ce cuprinde și cine trebuie să o depună

Dora Vulcan | 24.03.2018

Ordonanța a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și va reuni șapte declarații. Anul acesta, termenul de depunere este 15 iulie.

Pe aceeași temă

 

Iata ce cuprinde ordonanta de urgenta privind Declaratia unica

 

 

Guvernul a adoptat săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, declarația unică. Termenul său de depunere este 15 iulie. Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a spus că persoanele care au depus deja toate cele 7 formulare nu trebuie să mai depuna acum și declarația unică. In anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

 

"In primul rand, persoanele fizice care platesc impozitul pe venit, CAS si CASS vor completa o unica declaratie si nu sapte cum a fost pana acum", a anunțat premierul Viorica Dăncilă la adoptarea ordonanței.  

 

Evaluarea pentru incadrarea ca platitor de CAS si CASS se va face in functie de venitul estimat pentru anul curent. Persoanele fizice vor putea rectifica declaratia pana la termenul de plata.

 

Noua reglementare va permite si depunerea prin mijloace electronice a declaratiei unice. Sigur, în măsura în care site-ul ANAF va funcționa, pentru că el este blocat de o lună după ce ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a spus că vor fi acordate reduceri în cazul în care se fac plăți anticipate. 

 

"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere de 5% a obligatiilor de plata fata de stat. Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate in anul in curs, pana la final de an, pana pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile fata de stat, daca depune online si plata e anticipata”, a afirmat Teodorovici.

 

El a mai spus că pentru veniturile din drepturile de autor s-a optat pentru stopajul la sursă:

 

"In cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursa si scutirea celor care sunt si salariati a obligatiilor de plata pentru CAS si CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normala si este de bun augur celor care sunt vizati de acest nou mecanism."

 

Intrebat daca agentiile fiscale din tara sunt pregatite pentru noul sistem, Teodorovici a explicat ca fiecare birou al Fiscului la nivel judetean va avea o unitate care va avea obligatia sa indrume metodologic fiecare contribuabil care are intrebari pe aceasta tema.

 

Totodata, la nivelul fiecarui consiliu local, va exista o persoana responsabila cu acest subiect.

 

Declaratia unica va reuni sapte declaratii, respectiv D200, D201, D220, D221, D600, D604 si D605. Proiectul ordonantei a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante saptamana trecuta.

 

 

 

Informații tehnice (analiză ziare.com)

 

 

  • Cine trebuie sa depuna declaratia unica

 

Cei care trebuie sa depuna formularul sunt contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Adica cei platiti pe PFA, drepturi de autor, alte activitati independente sau care obtin venituri din chirii, dividende sau agricultura.

 

 

  • Cine, cum si pentru ce primeste bonusuri in 2018

 

- pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art.79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit.

- pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.

- daca sunt intrunite ambele conditii, contribuabilul primeste cumulat ambele bonificatii.

- valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, sub rezerva verificarii ulterioare.

 

 

 

  • Cum se calculeaza impozitul pe DA

 

Venitul net al persoanelor fizice care obtin sume din drepturi de autor va fi determinat prin scaderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40%.

 

"Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor", se arata in ordonanta de urgenta.

 

 

 

  • Contributiile pentru veniturile din drepturi de autor vor fi retinute la sursa

 

Potrivit ordonantei de urgenta, CAS si CASS vor fi retinute din nou la sursa in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor. In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale (CAS), "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara", prevede ordonanta. Si in cazul contributiilor de sanatate (CASS) actul normativ prevede acelasi lucru: "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22