Filosoful Mihai Șora, propus cetățean de onoare al Capitalei de consilierii USR

Dora Vulcan | 24.03.2018

Consilierii USR de la Primăria Capitalei propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Capitalei filosofului Mihai Şora, pentru recunoaşterea activităţii sale şi a contribuţiei aduse la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Se confera titlul de cetatean de onoare al municipiului Bucuresti domnului Mihai Sora, in semn de recunoastere a activitatii sale si a contributiei la dezvoltarea si promovarea valorilor culturale romanesti", se arata in proiectul de hotarare al USR, inițiat de Alexandru Gădiuță care spune despre Mihail Șora că  este "un reper de civism, de implicare si participare".

 

 

 ”Printr-un proiect depus la Consiliul General al Municipiului București am propus conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București domnului Mihai Șora. Văd acest proiect ca o recunoaștere a întregii activități profesionale a domniei sale și a faptului că domnul Mihai Șora este un adevărat reper de moralitate și conduită într-o perioadă tulbure a României”, a scris Alexandru Gădiuță pe pagina sa de Facebook. 

 

 

proiectul, AICI

 

 

"Ca filosof si eseist a avut o activitate publicistica remarcabila. (...) Sora a avut o contributie importanta in societatea romaneasca prin activitatea sa profesionala desfasurata in cadrul Editurii de Stat pentru Literatura si Arta (redactor-sef intre anii 1954 - 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colectii de carti, 'Biblioteca pentru Toti', Editurii pentru Limbi straine (sef de sectie intre anii 1951 - 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate intre anii 1948 - 1951) ",se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre. 

 

 

"Implicarea sa civica este si ea foarte insemnata. Este membru fondator al Aliantei Civice, al Grupului de Dialog Social, precum si al Societatii Romane de Fenomenologie. Este membru de onoare al Academiei Romane. Prin aparitiile si pozitiile sale in spatiul public s-a remarcat ca un reper moral, luand atitudine fata de derapajele autoritatilor si sustinand constant pastrarea principiilor unui stat democratic", mentioneaza sursa citata.

 

 

Printre operele sale filosofice şi eseistice se numără „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat”, „Clipa şi timpul” şi „Câteva crochiuri şi evocări”.

 

 

Mihai Şora a fost redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă între 1959 şi 1969, fiind fondatorul colecţiei de cărţi ”Biblioteca pentru toţi”, şef de secţie între 1951 şi 1954 la Editura pentru limbi străine şi a fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, în guvernul Petre Roman.

 

 

Şi-a dat demisia din guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest.

 

 

De asemenea, filosoful este membru fondator al Alianţei Civice, al Grupului de Dialog Social şi al Societăţii Române de Fenomenologie.

 

 

Mihai Şora a primit Premiul Uniunii Scriitorilor în 1978 şi 1998, Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în 2016, precum şi Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” în 2011

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22