Poziții ireconciliabile: Biserica respinge parteneriatul civil dorit de comunitatea LGBTI

Redactia | 27.03.2018

Biserica Ortodoxă nu acceptă nici ideea de parteneriat civil, considerând că astfel se legalizează concubinajul, care diminuează importanța familiei întemeiate pe casătorie, ceea ce contravine „interesului major al copiilor” care nu poate fi atins decât în familii formate prin căsătorie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cum era de aștept, Asociația minorităților sexuale, Accept, spune că parteneriatul civil este vital pentru ca persoanele de același sex să poată fi protejate în cadrul unui cuplu ceea ce „ar pune capăt suferinței și umilințelor înfruntate de membrii comunității” și de care ar beneficia și cuplurile obișnuite necăsătorite.

 

Luările de poziție survin imediat după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că va deschide o largă consultare pe tema „oportunității legiferării unui tip de parteneriat civil” pentru minoritățile sexuale.

 

”Poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la parteneriatul civil rămâne una fermă, în sensul că nu poate fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie. Aceasta, în primul rând, din rațiunea legată de interesul major al copiilor care doar în cadrul familiei formate prin căsătorie poate fi împlinit adevărat. În acest sens Biserica îndeamnă la asumarea responsabilității depline între cei doi soți și la primirea binecuvântării lui Dumnezeu în cadrul Tainei Sfintei Cununii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de HotNews.

 

Acesta a adăugat că Biserica nu poate fi de acord cu parteneriatul civil pentru că ”este o formă de legalizare a concubinajului și contribuie la diminuarea importanței căsătoriei și a familiei, precum și la schimbarea structurii și rolului determinant pe care familia îl joacă în societatea românească”.

 

Asociația Accept consideră că parteneriatul civil acordă protecție atât familiilor din comunitatea LGBTI, cât și altor cupluri heterosexuale necăsătorite care au nevoie de protecția statului.

 

”Unele cupluri nu doresc să apeleze la instituția căsătoriei, altele nu pot. Dezbaterea în regim de urgență a unei propuneri legislative care să asigure protecția juridică a acestor familii este extrem de necesară, întrucât în momentul de față dreptul acestor cupluri la co-asigurare, dreptul la implicarea în decizii medicale pentru partener sau dreptul la moștenire sunt încălcate”, arată un comunicat al Asociației.

 

De asemenea, președintele Asociației Accept, Florin Buhuceanu, susține că parteneriatul civil ”ar pune capăt suferinței și umilințelor înfruntate de membrii comunității” LGBTI (persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale și intersexuali).

 

„Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că dezbaterea pe tema reglementării parteneriatul civil este necesară. Reglementarea situației juridice pentru cuplurile de același sex este vitală și ar pune capăt suferinței și umilințelor înfruntate de membrii comunității în cele mai grele momente ale vieții. Mai mult, parteneriatul civil înseamnă recunoașterea faptului că persoanele din comunitate se pot bucură de drepturi egale în societate, în baza contribuției lor la bunăstarea României ca cetățeni,” a declarat Florin Buhuceanu, Președintele Asociației Accept.

 

În același timp, Accept subliniază că „organizarea unui referendum în anul centenarului Marii Uniri va învrăjbi și diviza populația, și îi va împărți pe români în oameni buni și oameni răi, în familii așa-zis tradiționale și familii inferioare, altele decât cele bazate pe căsătorie”, pentru că, „în realitate, în societate există numeroase tipuri de familie, precum cele monoparentale, familiile heterosexuale care trăiesc în uniune consensuală, sau cuplurile gay care conviețuiesc”.

 

Așadar, potrivit reprezentanților Asociației, peste 10% din familiile din România vor scoase din sfera protecției constituționale de un referendum costisitor și inutil din punct de vedere juridic.

 

„Cheltuielile aferente unui referendum constituțional reprezintă o risipă de fonduri, necesare în domeniul sănătății sau educației din România. Senatul României trebuie să decidă care este oportunitatea organizării unui asemenea referendum și încurajăm senatorii să voteze împotriva divizării societății și împotriva stigmatizării comunității LGBTI într-o campanie plină de ură și homofobie sponsorizată de autoritățile statului”, a subliniat Accept.

 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat, luni,  că vrea să analizeze ”oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”, pentru că „e o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există”. În același timp, Dragnea a anunțat că Legea referendumului intră luni la votul final în Senat, urmând să ajungă să fie adoptată de urgență la Camera Deputaților și ulterior pentru promulgare la președintele României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22