114 de diplomați ruși au fost expulzați ca răspuns internațional la asasinarea unui fost spion rus

Redactia | 27.03.2018

Într-o acțiune concertată, fără precedent, 14 țări din UE și SUA au decis luni să expulzeze diplomați ruși acreditați în aceste state, ca represalii la otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, a anunțat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pe aceeași temă

 

 

Președintele american, acuzat deseori de o apropiere prea mare cu Kremlinul a reacționat deosebit de dur demonstrând un sprijin neașteptat aliaților europeni în fața actelor agresive ale Moscovei, trimițând acasă 60 de diplomați rusi.

 

Donald Trump a expulzat luni 60 de diplomați ruși considerați spioni din S.U.A., cel mai mare număr din 1986, demonstrând o hotărâre de conlucrare cu Europa, după ce Londra a învinuit guvernul lui Vladimir Putin pentru un atacul cu neorotoxină din 4 martie asupra unui fost spion rus care locuia în Anglia. În total  peste 100 de diplomați ruși vor fi trimiși acasă de la capitalele din Europa și America de Nord.

 

Trump a fost lăudat de ambele tabere pentru aceste expulzări, la aproximativ o săptămână după ce a fost criticat pentru că l-a felicitat pe Putin pentru realegerea sa într-o convorbire telefonică cu liderul rus. Răsplata rapidă a președintelui de a-i impune lui Putin să-și schimbe relațiile diplomatice și să conducă o alianță occidentală împotriva provocărilor Kremlinului a provocat aprecieri pe tot globul, nu mai mult decât în Moscova.

 

În total, cel puțin 113 diplomați ruși au fost expulzați de către Statele Unite și 16 țări din UE.

 

"De manieră concertată, 14 țări din UE au decis să expulzeze diplomați ruși„, a spus Tusk, la Varna, in Bulgaria, unde urmeaza să participe la reuniunea liderilor UE cu președintele turc Recip Tayyip Erdogan. "Măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări, nu sunt excluse în zilele si săptămânile următoare", a adăugat Tusk.

 

Revine fiecărei țări sa anunțe expulzări de diplomați ruși de pe teritoriul său, a precizat un responsabil european. 

 

Inclusiv România a expulzat un diplomat rus de la amsada din București. „Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat al MAE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22