ICCJ a respins amânarea procesului lui Udrea. Avocat: medicii i-au recomandat repaus total

Redactia | 28.03.2018

Completul de cinci judecători ai curții Supreme a surprins cu anunțul că va audia azi inculpații din dosarul Gala Bute – Elena Udrea. Vor compare în fața magistraților cei care au cerut să de declarații în faza de apel a procesului.

Pe aceeași temă

 

 

Prezent la proces, Rudel Obreja a mentionat ca el vrea sa faca declaratii la finalul audierilor. Elena Udrea lipseste la acest termen, avocatii acesteia au cerut amanarea procesului, dar cererea i-a fost respinsa.

 

Inculpat în acest dosar, Rudel Obreja a spus că va face declarații la finalul audierilor. Avocații Elenei Udrea, plecată în Costa Rica, au solicitat amânarea procesului, dar cererea a fost respinsă.

 

Anunțul Înaltei Curți a venit după ce magistratii au audiat trei martori, doi la solicitarea avocatilor Elenei Udrea. Completul din acest dosar este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Constantin Epure, Simona Encean, Ionut Matei si Simona Cirnaru, relatează Ziare.com.

 

Avocatul Alexandru Chiciu care o reprezinta pe Elena Udrea a depus, miercuri, in procesul Gala Bute trei inscrisuri medicale, emise de un doctor din Costa Rica, in care se arata ca i-a fost recomandata "odihna absoluta" clientei sale.

 

Avocatul a cerut un nou termen, deoarece astazi ar trebui audiati trei martori importanti, iar Elena Udrea vrea sa fie prezenta si sa puna personal intrebari martorilor. Unul dintre acesti martori este afaceristul Adrian Gardean, cel care a recunoscut ca a dat bani unor oficiali din cadrul Ministerului Dezvoltarii. Acesta insa nu a venit la Inalta Curte, deoarece este plecat din tara.

 

Este vorba de procesul in care Elena Udrea contesta condamnarea la 6 ani de inchisoare, legat de modul de organizare al "Galei Bute".

 

Dupa deliberari, Inalta Curte a decis respingerea solicitarii facute de Elena Udrea. Inalta Curte audiaza in acest moment trei martori din acest proces, in prezenta avocatilor fostului ministru al Dezvoltarii.

 

 

Unul dintre martorii din Dosarul Gala Bute- Elena Udrea, Adrian Tudosie Sinica, a surprins miercuri Inalta Curte cu declaratia sa in care a prezentat pe larg cum facea evaziune fiscala cu ajutorul contractelor fictive de prestari servicii.

 

Audierea acestuia are legatura cu acuzatiile aduse lui Rudel Obreja, respectiv complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

 

Adrian Tudosie Sinica a declarat instantei ca l-a cunoscut pe Rudel Obreja in perioada 2019-2011. Martorul administra firma Nei Guard, iar societatea a asigurat servicii de paza la Gala Bute.

 

Tudosie Sinica este un barbat corpolent, imbracat lejer, care foloseste arareori cuvinte in argou. Vorbeste cu lejeritate despre evaziune fiscala si "afaceri". Stie multe detalii privind fiscalitatea, dar si despre Codul Penal. Vorbeste respectuos cu instanta si incearca sa explice pe intelesul tuturor cum se face evaziune fiscala.

 

"Dupa eveniment, Rudel Obreja mi-a cerut sa-i recomand pe cineva pentru emiterea unor contracte si facturi fictive, in vederea diminuarii sumei impozabile, respectiv pentru evaziune fiscala. Discutiile cu Rudel Obreja s-au desfasurat vreo sase luni de zile, iar pentru ca in presa au aparut articole cu privire la eventuale nereguli, l-am intrebat daca sumele de bani proveneau din fondurile aferente desfasurarii Galei Bute. Mi-a spus ca nu, ca sunt bani obtinuti din activitatea firmei respective", a declarat Tudosie.

 

Martorul a declarat ca l-a pus in legatura pe Obreja cu Iurie Ceban. "Din cate am inteles de la Ceban, s-au derulat mai multe sume, in jur de 2 milioane de lei. In concret s-au semnat contracte intre firma lui Ceban si firma lui Obreja. S-au inregistrat contractele, s-au derulat contractele, s-au incasat banii, s-au facut plati prin banca, s-au scos banii numerar din banca etc.", a mai explicat Tudosie Sinica. La discutiile pe care le avea cu Ceban, niciodata nu ar fi fost alti martori.

 

De la Rudel Obreja ar fi aflat ca acesta ar fi platit un comision de 9% din sumele pe care le-ar fi tranzactionat prin intermediul lui Iurie Ceban.

 

"Pentru orice tranzactie percepea un comision", a spus Tudosie Sinica. "9% era tariful universal al lui Ceban, el lucra mereu cu comisionul asta. Era comisionul general pe care-l incasa. Asta era practica lui", a tinut sa precizeze martorul.

 

Legatura dintre Iurie Ceban si Rudel Obreja ar fi facut-o foarte usor, le-a dat numerele de telefon pentru a stabili detaliile. "Pentru aceasta intermediere n-am primit nimic", a explicat martorul.

 

Tudosie Sinica a spus ca Iurie Ceban este in prezent undeva in Rusia, "bine, nu este confirmat 100%, anterior a fost in Republica Moldova." El a explicat ca n-a mai vorbit cu acesta din 2013.

 

Martorul a spus ca si el a facut "afaceri" cu Iurie Ceban, fapte pentru care a fost condamnat pentru evaziune fiscala. "Mi-am luat tainul, am platit prejudiciul. Eu nu am fugit", s-a mandrit cu gestul sau Tudosie Sinica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22