La Unitatea 2 de la Cernavodă s-a înregistrat a doua avarie în patru zile

Redactia | 29.03.2018

Joi dimineață Unitatea 2 de la Cernavodă a fost deconectată în urma unei noi avarii, Centrala funcționând doar cu un singur reactor. Pe 25 martie, au fost probleme atât cu Unitatea 1, cât și cu Unitatea 2.

Pe aceeași temă

 

 

Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie 2018, că urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei.

 

Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control la Nuclearelectrica, informează Antena3. Decizia premierul vine în contextul în care la centrala nucleară de la Cernavodă au fost înregistrate probleme în lanț dumincă. Joi, au apărut noi probleme la Cernavodă, Unitatea 2 fiind decontectată automat de la Sistemul Energetic Național, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces.

 

Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații.

 

Nuclearelectrica susține că nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din dată de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații,  așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare.

 

Deconectarea automată a reactorului de la SEN și lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară și procedurilor aplicabile.

 

În dimineața zilei de 25 martie, Unitatea 1 a fost oprită controlat, din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, potrivit datelor oferite de producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN), care operează centrală nucleară. După câteva ore, puterea Unității 2 a fost redusă la 55% pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare. Unitatea 2 a fost reconectată la sistem pe 26 martie, iar Unitatea 1 pe 27 martie.

 

Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții raportate la programul pe 2017 al societății. De asemenea, gradul de realizare al planului valoric anual de investiții cumulat de la începutul anului este de 40%, se precizează în raportul administratorilor societății pe 2017. În condițiile în care planul de investiții nu a fost îndeplinit, Nuclearelectrica propune acționarilor distribuirea a peste 90% sub formă de dividende din profitul net din 2017, care a fost de 303 milioane de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22