Criza imunoglobulinei: doar 1.000 din cele 10.000 de doze promise au ajuns în țară

Dora Vulcan | 29.03.2018

Criza imunoglobulinei nu s-a rezolvat nici după ce România a activat, pe data de 5 martie, Mecanismul european de protecție civilă. Ministerul Sănătății a anunțat oficial joi că săptămâna asta intră în țară 1.000 de doze de imunoglobulină achiziționată prin Unifarm.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Cele o mie de doze de imunoglobulină au fost livrate către SC Unifarm în cadrul unuia dintre contractele pe care compania le are în derulare. Dozele sunt destinate tratamentului bolnavilor acuți care suferă de imunodeficiență primară și boli autoimune, centralizate de către Ministerul Sănătății. În urma declanșării mecanismului de protecție civilă, a fost transmis de către Crucea Roșie din Austria calendarul de livrări către România, în 4 tranșe, a unui număr total de 16.000 de doze de imunoglobulină. Conform acestui calendar, primele 2.500 de doze ar urma să intre în țară la finalul acestei luni, urmând ca până la jumătatea lunii mai să fie livrată toată cantitatea achiziționată. De asemenea, sunt în curs de derulare procedurile de achiziție de imunoglobulină din SUA. Vă reamintim că săptămâna trecută Guvernul a acordat un ajutor de stat individual către SC Unifarm SA în valoare de 44.27 mil lei, pentru aprovizionarea cu imunoglobulină necesară tratamentului populației, în cadrul mecanismului de protecție civilă declanșat de Ministerul Sănătății”, spune ministerul într-un comunicat remis presei joi. 

 

 

 Cele 1.000 de flacoane de Intratect aduse miercuri în țară nu au însă legatură cu Mecanismul european de protecție civilă, prin intermediul căruia ar fi trebuit să sosească  în  România, încă de săptămâna trecută, 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria.

 

 

"Am reușit să aducem cele 1.000 de flacoane de Intratect de 5 g înaintea produselor achiziționate prin mecanismul de protecție civilă. Unifarm tocmai a preluat cele 1.000 de flacoane de Intratect, care reprezintă tratamentul pacienților cu imunodeficiență primară, necesar pentru minim o lună", a scris miercuri pe pagina sa de Facebook Florin Hozoc, directorul Besmax Pharma Distribution, firma care importă Intratect în România, medicament produs de Biotest.

 

 

Imunoglobulina lipsește din România încă din vara anului trecut. Reprezentanții Asociației Pacienților cu Imunodeficiențe Primare au explicat, pentru HotNews.ro, că, în tot acest timp, pacienții sunt nevoiți să își cumpere imunoglobulină din Ungaria sau din Bulgaria, cei care își permit, chiar dacă, teoretic, tratamentul ar trebui să fie 100% compensat în România.

 

 

 

 

Promisiunile fără acoperire ale ministrului Sorina Pintea

 

 

16 martie"săptămâna viitoare va veni în ţară imunoglobulina pe care am achiziţionat-o prin Mecanismul de Protecţie Civilă, plus că vor mai veni încă câteva mii de fiole de la distribuitori care au întins o mână României. Acele 10.000 de doze plus câteva mii de doze de la distribuitori."

Cele 10.000 de doze prin Mecanismul de Protecţie Civilă, plus cele "câteva mii de fiole de la distribuitori care au întins o mână României" s-au transformat, însă, în doar 1.000 de doze, intrate în țară miercuri.

 

12 martie -  într-o conferință de presă la sediul ministerului, Sorina Pintea spunea că problema imunoglobulinelor "s-a rezolvat parțial", urmând ca "în maximum două săptămâni" să intre în țară 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria. "Spun maxim pentru a avea o marjă de siguranță", spunea atunci Sorina Pintea.

 

Sorina Pintea a precizat atunci că Austria, Italia și Statele Unite ale Americii s-au oferit să ofere ajutor României după ce țara noastră activase, cu o săptămână mai devreme, mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, din cauză ca medicamentul lipsește de pe piața de mai bine de jumătate de an. Ministrul Sănătății a mai precizat atunci că, dupa cele 10.000 de doze din Austria (echivalentul a 50 de kilograme), urmează să mai ajungă in Romania încă 100 de kilograme de imunoglobulină din Italia și Statele Unite. "Ceea ce am cerut și urmează să primim ajunge pentru următoarele 2-3 luni", spunea atunci Sorina Pintea.

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22