ENGIE România majorează tariful gazelor naturale cu 10% de la 1 aprilie

Redactia | 30.03.2018

ANRE a aprobat joi noile prețuri pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici. În cazul ENGIE România, care are circa 1,6 milioane clienți, ANRE a acceptat o creștere a prețurilor de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh de la 1 aprilie.

Pe aceeași temă

 

 

Prețurile în cazul E.ON Gaz Furnizare România s-au majorat de la 10 ianuarie cu circa 8%, în medie.

 

În toamna lui 2017, PSD a înființat o comisie parlamentară de anchetă a ANRE, pentru a afla de ce cresc prețurile la energie. Audierile în comisie au avut loc în octombrie și noiembrie, însă nici până în prezent nu au fost prezentate concluziile.

 

"Azi am discutat în coaliţie şi am aprobat solicitarea primului-ministru şi mâine aprobăm în plenul reunit înfiinţarea unei comisii de anchetă pe ANRE, pentru că e bine să aflăm şi noi şi populaţia ce s-a întâmplat acolo şi care a fost jocul preţului la energie în ultima perioadă”, spunea președintele PSD Liviu Dragnea în luna septembrie 2017, relatează HotNews. În ciuda anchetei cerută de PSD, prețurile cresc în continuare

 

„Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici,  creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh", arată ANRE într-un comunicat.

 

În acest moment, prețul gazelor din producția internă este liberalizat, însă ANRE stabilește tarifele din factură finală la consumatorul casnic. Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componentă principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

 

În luna noiembrie, au fost aruncate în spațiul public o serie de declarații alarmiste legate de o presupusă vulnerabilitate a României pe piață gazelor, în perioada de iarnă. Aceste afirmații care puteau stârni panică, ducând chiar la creșterea prețurilor, au fost lansate și de Engie, printre alții. Însă iarna s-a dovedit a fi mult mai ușoară decât arăta și cea mai optimistă prognoză.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22