Și Rusia va expulza un diplomat român, în replică la demersul similar făcut de România

Dora Vulcan | 30.03.2018

Un diplomat român aflat la post la Moscova a fost declarat persona non grata și va fi expulzat, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul rus de Externe. Expulzarea este replică la cea dispusă de România zilele trecute, din solidaritate cu Marea Britanie, în cazul Skripal.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ministerul de Externe al Rusiei a convocat vineri ambasadori şi alţi reprezentanţi diplomatici ai ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi în urma cazului Serghei Skripal - fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie, acţiune atribuită de Londra Moscovei. Un reprezentant diplomatic al României se numără printre cei convocaţi.  transmite Digi 24.

 

Potrivit comunicatului, șefilor misiunilor diplomatice din Australia, Albania, Germania, Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Ucraina, Finlanda, Franța, Croația, Cehia, Suedia și Estonia, convocați la MAE rus, li s-au înmânat note de protest și li s-a comunicat că, urmare a expulzării din aceste țări a unor membri ai corpului diplomatic rus, Moscova va răspunde cu aceeași monedă și va declara personae non grata un număr corespunzător de diplomați.

 

România a anunțat că un diplomat rus va fi expulzat, prin urmare, va avea, la rândul său, un diplomat expulzat de Moscova. Informația a fost confirmată și de MAE român.

 

Rusia numește acest scandal diplomatic „cazul viorilor” și spune că toate țările enumerate mai sus au procedat în mod „nerezonabil” la expulzări de personal diplomatic rus, pe baza unor acuzații „nedovedite” ale Marii Britanii aduse Rusiei. Ca urmare, partea rusă anunță că va declara „persona non-grata” un număr corespunzător de angajați ai misiunilor diplomatice ale acestor țări în Federația Rusă.

 

Comunicatul MAE rus mai menționează că Belgia, Ungaria, Georgia și Muntenegru s-au alăturat mai târziu țărilor enumerate mai sus, de aceea șefii misiunilor acestor patru țări nu au fost convocați încă. Rusia își rezervă dreptul de a răspunde și acestor țări, precizează comunicatul MAE rus.

 

 

 „Ministerul Afacerilor Externe confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury. MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”, a transmit și MAE român într-un comunicat remis presei vineri.

 

Potrivit agenţiei DPA, au fost convocaţi ambasadorii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia şi Italia, precum şi reprezentanţi diplomatici din Olanda, Albania, România, Ucraina, Letonia şi Macedonia.

 

Sputniknews menţionează convocarea reprezentanţilor diplomatici a 14 ţări europene, respectiv Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca, plus Australia.

 

Aceştia au fost convocaţi pentru a li se înmâna câte o notă de protest şi a fi înştiinţaţi asupra măsurilor de represalii, după ce statele enumerate au expulzat diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

 

***

 

Ultimul scandal diplomatic între România și Federația Rusă datează din august 2010, când diplomatul Gabriel Grecu, acuzat de spionaj în Federația Rusă, a fost declarat persona non-grata și expulzat. În replică, MAE român a declarat persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului României în 48 de ore.

 

Cu un an înainte, în 2009, potrivit unui document diplomatic confidențial scurs în presă, România ar fi expulzat trei diplomați ruși implicați într-un alt scandal de spionaj în centrul căruia stătea Ucraina. Este cazul celebrului subofițer MApN Floricel Achim, care ar fi furnizat informații militare secrete unui cetățean bulgar, iar acesta la rândul său le-a dezvăluit atașatului militar al Ambasadei Ucrainei la București.

 

 

 

 

Background

 

 

  • 14 state UE, SUA și Canada expulzează zeci de diplomați ruși. Și România expulzează unul

 

Donald Tusk a anunţat luni că 14 state membre UE expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie. Printre aceste state se află şi România.

 

 

 

 

 

 

Statele Unite și aliații săi europeni elimină zeci de diplomați ruși într-un răspuns coordonat la otrăvirea unui fost spion rus din Marea Britanie. Președintele american Donald Trump a anunțat că e ordonat ca 60 de diplomați ruși să părăsească țara. Germania, Franța, Ucraina, Canada și diverse țări europene au expulzat și  ele diplomați ruși. Rusia a anunțat că va răspunde proporțional, transmite BBC. 

 

 Tusk a precizat că pot fi impuse de asemenea măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări în următoarele zile şi săptămâni.  

 

 

Anunțuri coordonate în toată Uniunea Europeană

 

Într-o serie de anunţuri coordonate, Cehia a anunţat luni că expulzează trei membri ai personalului Ambasadei Rusiei. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că Praga a luat aceste măsuri în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Olanda a anunţat, la rândul ei, că expulzează doi ofiţeri ruşi de informaţii, iar Estonia că-l expulzează pe ataşatul militar rus. Ministerul italian de Externe a anunţat că Roma urmează să expulzeze doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei, care au la dispoziţie o săptămână să părăsească ţara. Polonia, Germania şi Lituania se află, de asemenea între ţările care au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi în urma itrăvirii fostului agent dublu rus. Berlinul şi Varşovia au anunţat că au cerut fiecare unui număr de patru diplomaţi ruşi să părăsească Germania şi Polonia, iar Lituania a anunţat că a dispus ca trei diplomaţi ruşi să părăsească ţara. Ministerul german de Externe a precizat într-un comunicat că este vorba despre o măsură care face parte din răspunsul european în cazul Skripal. ”Expulzarea a patru diplomaţi este un semnal puternic de solidaritate cu Marea Britanie şi semnalează hotărârea Guvernului Germaniei de a nu lăsa atacuri contra partenerilor apropiaţi şi aliaţilor noştri fără răspuns”, a anunţat Berlinul. Această măsură constituie totodată un răspuns la atacuri cibernetice recente care au vizat reţele guvernamentale germane, ”care, potrivit informaţiilor de până acum pot fi foarte probabil atribuite unor surse ruse”, scrie News.ro. 

 

Lista țărilor care au expulzat diplomați ruși (sursa: BBC): 

 

SUA: 60  

Ucraina: 13

Polonia: 4

Franța: 4

Germania: 4

Canada: 4

Republica Cehă: 3

Lituania: 3

Olanda: 2

Italia: 2

Danemarca: 2

Estonia: 1

Letonia: 1

Croatia: 1

Finlanda: 1

Romania: 1

 

 

 

 

MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata

 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului.

 

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

 

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.”

 

Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a expulzat 23 de cetăţeni ruşi în urma acestui scandal, iar Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.

 

 

 

  • Kuzmin, după anunțul expulzării unui diplomat rus: manifestarea nebuniei politice colective

 

 

 

 

Ambasada Rusiei apreciază ca decizia ministerului român de externe de a declara persona non grata un diplomat rus acreditat la București reprezintă ”manifestarea nebuniei publice colective”.

 

 

 

Mesajul a fost transmis pe pagina Ambasadei Rusiei la București. 

 

 

În legătură cu numeroasele întrebări ale presei românești adresate Ambasadei informăm: „La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă”.

 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22