Donald Trump vrea să retragă cât mai curând trupele americane din Siria

Redactia | 31.03.2018

Președintele Donald Trump a declarat consilierilor săi că dorește o ieșire rapidă a trupelor americane din Siria, au declarat vineri doi oficiali ai administrației, o poziție contrară reprezentanților armatei americane, care consideră că lupta împotriva statului islamic nu este finalizată.

Pe aceeași temă

 

 

O întrunire a Consiliului Național de Securitate este programată săptămâna viitoare, pentru a discuta despre campania condusă de SUA împotriva statului islamic din Siria, potrivit oficialilor americani familiarizați cu planul.

 

Doi alți oficiali ai administrației au confirmat vineri informațiile din Wall Street Journal conform cărora Trump a ordonat Departamentului de Stat să înghețe fonduri destinate reconstrucțiilor din Siria în valoare de peste 200 milioane de dolari, în timp ce administrația reevaluează rolul Washingtonului în conflictul sirian.

 

Trump a cerut înghețarea după ce a citit un raport conform căruia S.U.A. a angajat recent alte 200 de milioane de dolari pentru a stabiliza zonele recucerite de la Statul Islamic, se spune în ziar.

 

Finanțarea fusese anunțată de către secretarul de stat Rex Tillerson în februarie, la o reuniune din Kuweit a coaliției internaționale împotriva statului islamic.

 

Decizia de înghețare a fondurilor a fost în conformitate cu declarația lui Trump în timpul unui discurs ținut joi la Richfield, Ohio, unde a spus că este timpul ca America să plece din Siria.

 

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că "în conformitate cu cererile președintelui, Departamentul de Stat reevaluează continuu nivelurile de asistență adecvate și modul cel mai bun în care pot fi utilizate".

 

Trump petrece sărbătorile de Paște din acest weekend la reședința sa din Palm Beach, Florida.

 

"Vom pleca din Siria foarte curând", a declarat joi Trump, în baza victoriilor alianței împotriva militanților statului islamic.

 

"Lăsați-i pe ceilalți să aibă grijă de Siria acum. Foarte curând, foarte curând, vom pleca ", a spus Trump. "Vom reveni în țara noastră, de care aparținem, unde vrem să fim."

 

Comentariile lui Trump au venit în timp ce Franța a declarat vineri că ar putea crește prezența sa militară în Siria pentru a susține campania condusă de SUA.

 

În timp ce Pentagonul estimează că Statul Islamic a pierdut aproximativ 98% din teritoriile pe care le deținea la un moment dat în Siria și Irak, generalii americani atrag atenția că militanții pot recucerii rapis pozițiile pierdute, atâta timp cât nu sunt stabilizate.

 

Cei doi oficiali ai administrației care au confirmat informațiile din Wall Street Journal și au făcut declarații pentru Reuters cu condiția anonimatului au declarat că comentariile lui Trump au reflectat discuțiile cu consilierii săi în care s-a întrebat cu voce tare de ce forțele americane ar trebui să rămână angajați în luptele cu militanții islamici.

 

Trump a arătat clar că "odată ce ISIS și cea mai rămas din el este distrus, Statele Unite ar căuta să aibă o prezență activă în alte țări din regiune care să joace un rol mai important în asigurarea securității", a spus un oficial.

 

O astfel de politică nu este nici pe departe finalizată, totuși, a adăugat oficialul.

 

Cel de al doilea oficial a declarat că Trump intenționează să mențină încă doi ani un număr restrâns de trupe americane pe teritoriul sirian, pentru a consolida victoriile împotriva islamiștilor și în același timp să prevină un avanpost al Iranului în Orientul Mijlociu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22