Goțiu: România are nevoie de 8,4 miliarde de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu

Redactia | 02.04.2018

​Pentru ca dezastre ecologice, precum cel de la Cheile Lăpușului, unde ape contaminate cu metale grele au ajuns în Râul Lăpuș, să nu se mai repete, trebuie făcute investiții de 8,4 miliarde de euro până în 2050, spune Mihai Goțiu, senator USR.

Pe aceeași temă

 

 

„Ceea ce s-a întamplat aici (Cheile Lapusului - n.red.), acest dezastru de mediu, este consecința lipsei de responsabilitate a autorităților centrale care ignoră problema lăsată de fostele exploatări miniere, de fostele fabrici și uzine, pentru care nu au o strategie pusă în practică pentru a rezolva această problema.

 

USR Maramureș a făcut numeroase sesizări legate de aceasta, dar prefectul, subprefectul nu au luat măsuri. Nu există intenție reală a autorităților române să rezolve această problemă. Conform unui plan de acțiune întocmit în 2015 de Ministerul Mediului, dar nepus în aplicare, în România avem 1.400 de situri contaminate sau potențial contaminate rămase de pe urma minelor, a fabricilor, uzinelor pentru a căror închidere și ecologizare am avea nevoie de o investiție de 8,4 miliarde de euro până în 2050", a spus Goțiu, care s-a deplasat in zona afectata.

 

Senatorul USR susține că atât timp cât Guvernul nu are acești bani, soluția ar fi să se apeleze la fonduri europene.

 

"USR a inceput demersurile inainte sa apara acest dezastru pentru a modifica legea astfel incat consiliile locale si judetene sa poata sa acceseze asemenea fonduri europene. Ne-am saturat de asemenea dezastre, de iresponsabilitatea autoritatilor cu decizie in acest domeniu si vrem sa venim cu un proiect sa le oferim o sansa sa rezolve aceasta problema. Sunt multe aceste bombe cu ceas care ticaie in foarte multe locuri din Romania si care pot exploda oricand. E doar o problema de sanse ca dezastrul de aici sa nu se repete", a punctat senatorul Gotiu.

 

La 45 de kilometri distanță de mina Băiuț, pe cursul râului Lăpuș, urmele poluării sunt vizibile. Situația este cu atât mai gravă cu cât s-a petrecut în Cheile Lăpușului, zonă protejată prin lege.

 

Cheile Lapușului sau Defileul Lăpuşului este unul din cele mai impresionante defilee din România și a fost clasificat Sit Natura 2000, cu 25 de kilometri declarați rezervație naturală.

 

„Suntem cam la jumătatea sitului și ceea ce se vede în apă sunt urmele apelor de mină care s-au scurs de la Băiuț. Ăsta e un dezastru!", a spus Leon Lazăr, secretarul Asociației “Cheile Lăpușului”.

 

În numai câteva ore, ca urmare a sufocării cu metale grele, aproximativ 3 tone de pește și puiet din râul Lăpuș au murit - aproximativ 90% din fauna piscicolă - exact în perioada de prohibiție a faunei piscicole.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22