DNA cere pedeapsa maximă pentru fosta șefă a Secției Civile a ICCJ, Gabriela Bîrsan

Redactia | 02.04.2018

Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța pe 16 aprilie într-un doar care implică posibile fapte de corupție în care sunt implicați magistrați de cel mai înalt nivel. În faza de fond a dosarului, toți inculpații au fost achitați, dar DNA a declarat apel.

Pe aceeași temă

 

 

Implicați în acest doar de corupție sunt patru foști sau actuali judecători de la Înalta Curte: Gabriela Bîrsan (fost presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal), Claudia Corbu (judecător), Iuliana Pușoiu (fost judecător, in prezent notar) si Anton Pandrea (fost șef al Secției Penale, în prezent pensionar).

 

Procurorul de sedinta care a sustinut apelul DNA a reluat acuzatiile la adresa fostei sefe a Sectiei Civile a ICCJ, Gabriela Birsan, si a cerut in cazul acesteia cea mai mare pedeapsa, respectiv opt ani de inchisoare cu executare, relatează Ziare.com

 

Pentru judecatoarea Iuliana Pusoiu DNA a cerut trei ani de inchisoare cu executare, pentru fostul sef al Sectiei penale a ICCJ, Anton Pandrea, patru ani cu executare, iar pentru judecatoarea Alina Corbu, tot patru ani cu executare. In cazul celorlalti inculpati din dosar s-au cerut pedepse intre 1 an cu suspendare si 5 ani cu executare.

 

Pe de alta parte, avocatii inculpatilor au sustinut ca pedeapsa data de instanta de fond este corecta si au cerut mentinerea ei. Ei au afirmat ca decizia de achitare este singura care se impune in acest caz.

 

"Ceea ce am spus in fata primei instante, spun si in fata dvs. Nu am savarsit nicio fapta penala. Nu ma fac vinovata de savarsirea niciunei fapte", si-a inceput pledoaria finala Gabriela Birsan.

 

Judecatoarea a acuzat ca ancheta a fost facuta defectuos in acest caz. Ea a sustinut ca in spatele acestei anchete ar fi alte motive, mai ales ca dosarul ar fi stat in nelucrare aproape doi ani.

 

"Mandatul sotului meu se incheia la Strasbourg, iar ancheta a fost reluata. In mod bizar probe care au fost excluse sunt si azi in dosar. Nu am fost si nu sunt un judecator corupt. Daca nu credeam in Dumnezeu in acesti ani as fi facut ce mi s-a propus in faza de urmarire penala, sa plec din profesie. Nu am facut asta, vreau sa plec demn din aceasta profesie", a explicat Birsan. Judecatoarea este suspendata din magistratura de aproape patru ani, de cand a fost trimisa in judecata.

 

Judecatoarea a explicat ca a refuzat sa citeasca rechizitoriul si ca ce i s-a intamplat nu are nimic de a face cu eradicarea coruptiei. "M-am trezit peste noapte din judecator de cariera intr-un judecator corupt. Eu si sotul meu avem peste 90 de ani pusi in slujba Dreptului. Am suferit abuzuri grave, si eu si sotul meu. Din 6 octombrie 2011 am devenit un om vanat", a declarat judecatoarea Birsan.

 

Judecatoarea a atacat DNA-ul in pledoaria sa, care ar fi monitorizat-o mai multi ani: "Au intrat cu bocancii in viata mea". Gabriela Birsan a cerut Completului de 5 judecatori sa mentina decizia de achitare data de instanta de fond.

 

Si judecatoarea Corbu Corina a aratat Inaltei Curti ca este nevinovata si a cerut achitarea sa. "Tot rechizitoriul este un scenariu. Pentru mine este o binecuvantare ca acest proces se termina", a mai spus Corbu.

 

Anton Pandrea a aratat ca nici anchetatorii nu ar fi crezut in acest caz, iar primul procuror de caz a propus scoaterea de sub urmarire penala. Solutia i-ar fi fost infirmata de sefii sai, iar acesta ar fi demisionat de la DNA. El a aratat ca o parte din probe ar fi fost obtinute ilegal. Ceilalti inculpati din dosar au sustinut ca sunt nevinovati si au cerut achitarea.

 

Acuzatiile DNA

 

Dosarul s-a judecat din iulie 2014 la instanta suprema. Pocurorii DNA aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca persoane investite cu demnitati publice s-au folosit de functii pentru a-si rezolva unele probleme personale, printre care petreceri gratuite pentru aniversarile lor la restaurante din Paris, Bucuresti, vacante si calatorii cu avionul gratuite, pe care le-au obtinut de la oameni de afaceri, carora le-ar fi promis in schimb tergiversarea dosarelor pe care le aveau pe rol, stramutarea sau interventii in vederea obtinerii unor solutii favorabile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22