Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis a atenționat Guvernul că există riscul ca nivelul de trai al românilor să scadă
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-04-03
Actualitate Interna
0

Președintele Klaus Iohannis i-a comunicat premierului Dăncilă că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, corelat cu reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% nu a făcut decât să conducă la o creștere modică a salariilor nete în jur de 5% pentru salariații bugetari.

 

 

„Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, se arată într-un comunicat al președinției, publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

 

Întâlnirea a avut loc la solicitarea președintelui, care, potrivit sursei citate, a dorit să discute, la finalul primului trimestru, „efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE”, relatează HotNews, citând comunicatul Administrației Prezidențiale.

 

Klaus Iohannis „a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative”.

 

De asemenea, în comunicat se spune că premierul Viorica Dăncilă l-a asigurat pe Klaus Iohannis că există resursele financiare pentru aplicarea Legii salarizării și „pentru majorarea salariale asumate până în prezent”. Premierul Dăncilă a mai afirmat că Guvernul este decis „să mențină cadrul salarial instituit pein Legea 153/2017”.

 

Președintele Klaus Iohannis a arătat că „suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut”. În plus, „deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a spus Iohannis.

 

Pentru remedierea acestor deficiențe a fost nevoie de adoptarea de către Guvern a unor ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Însă, „prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta”, consideră Klaus Iohannis.

 

Președintele a atras atenția că „situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE” și a cerut să se evite „acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme”.

 

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern”, se mai arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

 

În ceea ce privește creșterile salariilor medicilor și personalului din educație, Klaus Iohannis „a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate”.

 

„De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare.

 

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor”, se arată în încheierea comunicatului.

TAGS : klaus iohannis viorica dancila olguta vasilescu legea salarizarii revolutia fiscala
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
695
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22