Comisia juridică: Incompatibilitatea şi conflictul de interese, prescrise după trei ani

Redactia | 04.04.2018

Amendamentul, propus de Rădulescu-Mitralieră și semnat de 100 de deputați din coaliția majoritară PSD-ALDE-UDMR, se vrea cadoul de Paște oferit celor aflați în conflict de interese sau incompatibilitate. El a fost votat de Comisia juridică.

Pe aceeași temă

 

 

Comisia juridică a Camerei Deputaților a votat un amendament propus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu (mitralieră) conform căruia faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani.

 

"Acest termen de 3 ani nu este scos din burtă, este tot parte a Codului Civil", a explicat Nicolicea în ședința comisiei. "Nedorind să se citească și acest articol din Codul civil, suntem obligați să îl introducem în lege. Nu am văzut în lumea reală să nu se fi întrerupt un termen de prescripție", a mai spus Nicolicea.  

 

Deputatul Stelian Ion (USR) a propus ca termenul de prescripţie să fie de şase ani, adică un mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă.

 

Potrivit articolului adoptat, "faptele săvârşite de persoanele încadrate în categoriile prevăzute în art. 1 ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen general de 3 ani de la data săvârşirii lor în conformitate cu art. 2517 din legea Codul civil".

 

Prin amendamentul adoptat de comisie cu votul majorității PSD-ALDE-UDMR se introduce referirea la prevederea din Codul Civil privind prescripția, și anume art. 2517: "Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen."

 

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca să fie vorba de 6 ani, echivalentul unui mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă.

 

Inițial, proiectul lui Rădulescu, de modificarea Legii 176/2010 privind Agenița Națională de Integritate, prevedea astfel:

 

"Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor."

 

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22