Sondaj: Încrederea investitorilor în economie a scăzut cu 54% în ultimele șase luni

Redactia | 04.04.2018

Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini, încrederea în economie a scăzut și investitorii străini reclamă lipsa de transparență și inconsistența politicilor publice precum și birocrația din România.

Pe aceeași temă

 

 

Un sondajul  indica faptul ca doar in ultimele sase luni increderea membrilor sai in economia romaneasca a scazut cu 54%. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index indica si faptul ca sansele Romaniei de a atrage investitii straine majore sunt, in acest moment, foarte reduse.

 

Mai mult de 70% dintre respondenți declară că în ultimele șase luni li s-a diminuat încrederea în mediul de afaceri. În aceste condiții va fi foarte dificil pentru guvern să atragă mai multe investiții străine.

 

De remarcat că la studiul intitulat FIC Business Sentiment Index absolut toți respondenții au declarat că birocratia din Romania este impovaratoare in comparatie cea din alte state din Europa in care au afaceri. Deasemenea, toti respondentii s-au plans plans de lipsa de transparenta si de inconsistenta politicilor publice.

 

Principalele concluzii ale sondajului realizat de Consiliul Investitorilor Străini din România:

 

68% cred ca forta de munca disponibila nu e suficient de competitiva, in comparatie cu cea din alte tari din regiune;

85% considera ca sistemul fiscal este necompetitiv, fapt pe care il punem in deosebi pe seama modificarilor aduse Codului Fiscal si a lipsei modernizarii administratiei fiscale;

96% intampina dificultati din cauza legislatiei neclare si in permanenta schimbare;

92% au caracterizat infrastructura existenta ca fiind necompetitiva, ceea ce nu mai surpinde pe nimeni;

 

Mare parte dintre aceste investitii au fost realizate de intreprinzatorii deja prezenti pe piata locala, care s-au adaptat la cresterile inregistrate de economia locala, de cea europeana si de cea globala.

 

Romania însă are nevoie de noi investitori, in afara celor pe care i-a atras deja, pentru a aduce mai mult capital si mai multa tehnologie pe piata. O analiza recenta a Bancii Mondiale a aratat ca investitiile straine atrase de Romania in 2016 reprezentau doar 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), in vreme ce in Europa de Est media era de 8% pentru aceeasi perioada. Rezultatele indica faptul ca investitiile straine atrase de Romania sunt mici si in comparatie cu anii din urma, dar si in comparatie cu statele din jur.

 

Mesajul Consiliului Investitorilor Straini pentru cei care creaza politicile publice este ca - atata vreme cat perceptia investitorilor deja prezenti in Romania asupra mediului de afaceri este negativa - sansele de atragere de noi investitii semnificative raman reduse. Dat fiind prezentul nivel de incredere, e putin probabil ca Romania sa atraga noi investitii in domenii in care rata somajului se mentine ridicata si in sectoare cheie cum ar fi cel al livrarii de utilitati sau in cel al parteneriatelor public-private pe care Guvernul vrea sa le dezvolte.

 

2017 a fost marcat de o revolutie fiscala careia membrii mediului de afaceri i s-au opus aproape in unanimitate si pe care continua sa nu o inteleaga. In paralel, s-au dus discutii energofage provind reforma sistemului judiciar fara a se lua in considerare nevoile mediului de afaceri.

 

Companiile s-au pronuntat de mai multi ani in favoarea crearii unor instante specializate in domeniul comercial si fiscal si in favoarea cresterii numarului de judecatori care sa permita grabirea luarii deciziilor judiciare. Aceste chestiuni n-au figurat niciodata pe agenda celor care fac politicile publice.

 

In concluzie, pe termen scurt, datele arata bine si o parte semnificativa a membrilor Consiliului Investitorilor Straini se asteapta la o crestere a afacerilor, in 2018. Chiar si asa, investiile pe termen mediul si lung, absolut necesare in vederea cresterii sustenabile, nu se vor materializa decat in cazul in care se va imbunatati perceptia investitorilor deja prezenti in Romania asupra politicilor publice.

 

Consiliului Investitorilor Straini realizeaza la fiecare sase luni un astfel de studiu in randul membrilor sai. Companiile membre ale CIS au avut in 2016 o cifra de afaceri de 187 de miliarde de lei si care au pe statele de plata aproximativ 200.000 de oameni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22