Ioan Aurel Pop a fost ales președintele Academiei Române

Redactia | 05.04.2018

Ioan Aurel Pop (63 de ani), rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al Academiei Române cu 86 de voturi. Contracandidatul său, Victor Voicu, a obținut doar 56 de voturi.

Pe aceeași temă

 

 

La alegerile desfășurate astăzi, trei academicieni au candidat pentru cea mai înaltă poziție a acestui for: Ioan-Aurel Pop, Victor Voicu - președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române și Bogdan Simionescu - vicepreședintele Academiei Române. Inițial, în cursă a fost și Cristian Hera, președinte interimar al Academiei după decesul lui Ionel Valentin Vlad, însă acesta s-a retras din cursă din motive medicale, scrie HotNews.

 

Ioan Aurel Pop a fost propus candidat de secția de Științe Geonomice.

 

Președintele Academiei Române este ales din rândul membrilor titulari, pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată. Vineri, 20 aprilie 2018, vor avea loc alegerile pentru celelalte funcții din Biroul de Prezidiu: patru vicepreședinți și un secretar general.

 

Ioan Aurel Pop - scurtă prezentare

 

Ioan-Aurel Pop este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituției de învățământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

 

Ioan-Aurel Pop a apărut la începutul anului ca semnatar al scrisorii deschise prin care 45 de rectori își afirmau sprijinul pentru proaspătul ministru al Educației Valentin Popa din Guvernul Dăncilă. Sprijinul a fost necesar după ce în spațiul public au apărut mai multe înregistrări cu Valentin Popa care se exprimă incorect din punct de vedere gramatical.

 

Ulterior, când a fost criticată atitudinea rectorilor care îl susțineau pe Valentin Popa pentru portofoliul Educației, Ioan-Aurel Pop a negat că s-ar fi numărat printre cei care au semnat scrisoarea: „Nici n-am auzit până acum că ar apărea numele meu pe lista susținătorilor săi, mi se pare ciudat", a declarat el atunci pentru Adevărul.

 

HotNews reamintește că în 2012,  Ioan Aurel Pop a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de CNATDCU. Amintim că acest Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare a fost prima instituție care a constatat că Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop, a fost nevoit să reorganizeze Consiliul, astfel că decizia de plagiat n-a mai fost recunoscută de Minister.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22