Coldea: SRI a ajuns aproape în imposibilitatea de a lucra pe spionaj și trădare

Redactia | 05.04.2018

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a declarat joi, că protocoalele de cooperare dintre serviciul secret și Parchetul general reprezintă "o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE" și că acestea au avut un caracter tehnic.

Pe aceeași temă

 

 

Coldea a mai spus că serviciile de informații sunt vulnerabilizate: „SRI nu are în prezent protocoale și este aproape în imposibilitatea de a lucra pe spionaj și trădare (...) Cum acționăm pentru a contracara vulnerabilități, inclusiv amenințarea teroristă? Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea națională a României, ci și securitatea unor aliați de-ai noștri”

 

„Nu se poate coopera interinstituțional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informații." A mai spus Coldea, care a subliniat că protocoalele „aveau un caracter tehnic, pentru a asigura practica unitară în cadrul serviciilor”  și nu are cunoștință ca „ofițeri SRI să fi efectuat un singur act de urmărire penală într-un dosar. Acestea sunt povești izvorâte dintr-o realitate paralelă.”

 

„Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv la nivelul NATO și UE. Nu există altă practică în lume”, a spus acesta, într-o conferință de presă, la finalul audierii în cadrul Comisiei de Control a SRI.

 

„Trebuie să vedem care sunt soluţiile. Ar trebui să comunicăm spionilor că nu avem protocoale şi să stea puţin, să nu se implice până rezolvăm problema?”, a adăugat el, ironic.

 

Fostul adjunct al directorului SRI consideră că subiectele care „au fost lansate în spațiul public s-au transformat în fake stories și încearcă să ia locul realității."

 

El a subliniat că "SRI și-a făcut treaba cu deplin respect pentru domnia legii, în cooperare cu alte instituții interne și internaționale, iar cetățenii României au fost bine protejați."

 

Florian Coldea a încheiat spunând că "Un personaj biblic, al cărui nume nu vreau să îl dau, în urmă cu două mii de ani a trădat pentru 30 de arginți. Ce folos că a regretat după, răul nu a mai putut fi reparat. Ca orice trădător, acesta a avut parte de un sfârșit tragic. Din aceste motive constat că unii în mod vizibil practică acest lucru cu interesele statului român, ba mai mult, fac un titlu de glorie din faptul că au trădat interesele statului și ale instituțiilor statului. Acești oameni afectează instituțiile statutului român și capacitatea de apărare a instituțiilor statului. Vă invit și pe această cale să reflectăm la povestea acestui personaj public."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22