Park Geun-hye, fost președinte al Coreei de Sud, condamnată la 24 de ani de închisoare

Dora Vulcan | 06.04.2018

Ea a fost gasita vinovata in 16 capete de acuzare, printre care coruptie, abuz de putere, mita si dezvaluirea de secrete de stat de catre un tribunal de la Seul, in dosarul care a dus la destituirea ei la sfarsitul anului 2016, informeaza BBC.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Park Geun-hye a primit si o amenda de 17 milioane de dolari. Fostul lider sud coreean nu a fost in sala de judecata in monentul anuntarii verdictul. Verdictul dat vineri reprezinta punctul culminant al unui scandal care a tulburat Coreea de Sud, alimentand furia impotriva elitelor politice. Instanta a stabilit ca fostul presedinte a conspirat cu o o apropiata a sa, Choi Soon-Sil, pentru a primi zeci de milioane de dolari de la mari companii din Coreea de Sud, inclusiv Samsung si Lotte. Banii trebuiau sa ajunga la fundatii nonprofit care erau detinute de Choi Soon-Sil, scrie ziare.com. 

 

"Acuzata este vinovata de abuz de putere. Si-a folosit ilegal autoritatea prezidentiala, la cererea Choi Soon-Sil, pentru a obliga mari companii dea bani fundatiilor. Acuzata a lasat-o pe Choi Soon-Sil sa controleze fundatiile, desi nu avea dreptul sa o faca.

 

Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut, impreuna cu Choi, se ridica la peste 23 de miliarde de woni. O condamn pe acuzata la 24 de ani de inchisoare si 18 miliarde de woni amenda (17 milioane de dolari) ", a declarat judecatorul Kim Se-yoon.

 

 

 

Moștenitorul Samsung a scăpat doar cu câteva luni de închisoare

 

In acelasi dosar, in luna august 2017, mostenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare de catre o instanta sud-coreeana, fiind gasit vinovat de coruptie, deturnare de fonduri, ascunderea veniturilor ilicite si transferul ilegal de bunuri in strainatate.

 

Instanta din Seul a decis atunci ca Lee este vinovat ca a acordat mita unui prieten apropiat al fostului presedinte sud-coreean Park Geun-Hye si a deturnat fonduri in valoare de 5 milioane de dolari.

 

Omul de afaceri a recunoscut ca a platit acesti bani, dar a negat ca a cerut la schimb sprijin guvernamental.

 

In luna februarie 2018, o instanta de apel din Coreea de Sud a confirmat vinovatia mostenitorului imperiului Samsung judecat pentru coruptie, insa i-a schimbat pedeapsa in inchisoare cu suspendare si a dispus sa fie eliberat imediat.

 

Park Geun-Hye a fost arestata in luna martie 2017, iar o luna mai tarziu a fost inculpata oficial.

 

Ea este al treilea fost sef de stat condamnat intr-un dosar de coruptie in Coreea de Sud. Fostii oameni puternici Chun Doo-hwan et Roh Tae-woo au ispasit pedepse cu inchisoarea din acest motiv in anii '90.

 

Fostul presedinte Roh Tae-woo, ales democratic, s-a sinucis in 2009 in timpul unei anchete pentru coruptie care-l viza pe el si familia sa.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22