China spune că este pregătită pentru războiul comercial cu SUA

Redactia | 06.04.2018

China a promis că va lupta împotriva protecționismului american „până la capăt și indiferent de costuri”, într-un război al declarațiilor declanșat de tarifele crescute propuse de Donald Trump pentru importurile chineze.

Pe aceeași temă

 

 

Declarația Beijingului vine după ce Trump a cerut joi guvernului să ia în considerare impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importuri de 100 miliarde de dolari, ceea ce a provocat scăderea burselor. Președintele SUA și-a justificat cererea având în vedere „represaliile necinstite” ale Chinei ca răspuns la măsurile luate la începutul săptămânii de taxare a unor importuri de bunuri de aproximativ 50 miliarde de dolari din China, transmite Blooomberg.

 

"Partea chineză va răspunde cu aceeași monedă până la capăt și cu orice preț și contraataca ferm, adoptând contramăsuri corespunzătoare, pentru a apăra cu fermitate interesul națiunii și al poporului", se arată într-o declarație pe site-ul Ministerului Comerțului.

 

Trump citează scăderea prețurilor la aluminiu ca dovadă că politicile sale comerciale sunt adecvate într-un mesaj Twitter în dimineața zilei de vineri. "În ciuda creșterea tarifelor pentru importurile de aluminiu, prețurile au scăzut cu 4%. Oamenii sunt surprinși, eu nu!  Sunt mulți bani care vin în conturile americane și multe locuri de muncă, " a spus el în postare.

 

„Nu suntem într-un război comercial cu China, pentru că războiul a fost pierdut cu mulți ani în urmă de oamenii fără minte sau incompetenți care au reprezentat S.U.A. Acum avem un deficit comercial de 500 de miliarde de dolari pe an, la care se adaugă furturi de proprietate intelectuală de încă 300 de miliarde de dolari. Nu putem lăsa asta să continue!”

 

Mișcarea neașteptată a lui Trump amenință să zădărnicească eforturile oficialilor americani și chinezi reducerea tensiunilor și de a ajunge la un acord care să împiedice escaladarea conflictului. Oficialii administrației SUA au petrecut ultimele două zile încercând să atenueze temerile legate de un război comercial, iar principalul consilier economic, Larry Kudlow, a declarat joi că SUA ar putea să ajungă la un acord cu Beijingul.

 

Acțiunile europene, contractele futures și  bursele de mărfuri din Statele Unite au scăzut după cea mai recentă amenințare a lui Trump, în timp ce obligațiunile de stat au urcat.

 

„Prin alimentarea incertitudinilor printre participanții la piață, temerile legate de un „război comercial” se adaugă la volatilitatea deja observată la începutul acestui an pe piețele de capital", a declarat Benoit Coeure, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene din Cernobbio, Italia. "Nici una dintre măsuri nu susține dezvoltarea și ocuparea forței de muncă".

 

Trump a spus că reprezentatul comercial al SUA, Robert Lighthizer, va identifica noua listă de produse care va face obiectul noilor sancțiuni. Această listă va fi supusă analizei publice timp de 60 de zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22