Rezultate parțiale: FIDESZ și Orban pierd majoritatea de două treimi, dar câștigă alegerile

Dora Vulcan | 08.04.2018

Rezultatele parțiale date de presa ungară arată că Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Rezultatele primului sondaj  realizat de institutul de cercetare Median (considerat foarte credibil) anunță următoarele rezultate: FIDESZ – KDNP 43%, Jobbik (extrema dreaptă) 22%, MSZP – Parbeszed (stânga) 13%, LMP 8% și DK 7%, transmite G4Media.ro.

 

UPDATE - Prezența la vot la parlamentarele din Ungaria este una istorică, la ora 18.30 prezența fiind de aproximativ 68%. Analiștii, citați de AFP, spun că la o prezență de peste 70% ar crește șansele opoziției iar Fidesz, partidul lui Orban, chiar dacă ar ieși câștigător ar pierde majoritatea. 

 

 

UPDATE -  Sute de persoane sunt aşteptate să voteze, duminică, la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca, pentru alegerile parlamentare din ţara vecină, a declarat consulul Lajos Mile. Votanţii sunt persoane care au domiciliul permanent în Ungaria şi maghiari din afara graniţelor acestei ţări care au dublă cetăţenie şi care sunt aşteptaţi duminică să îşi exprime opţiunea, prin vot prin corespondenţă.

 

"Deocamdată putem să spunem că totul merge în regulă şi că este linişte. Noi aşteptăm deja de două săptămâni şi primim voturi prin corespondenţă şi acest proces merge foarte bine, liniştit. Şi astăzi primim voturi prin corespondenţă. Dar astăzi noi nu mai dăm voturi prin corespondenţă, numai primim. Cetăţenii care au domiciliul în Ungaria pot să voteze aici la consulatul general. Şi, cum se vede, votarea merge în mod normal, oamenii sunt prezenţi aici", a precizat consulul Lajos Mile, citat de Agerpres. 

 

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au dublă cetăţenie, care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi care au drept de vot, acesta este estimat la 380.000. Consulul Ungariei la Cluj a explicat că nu se poate preciza, pentru moment, câte persoane din rândul acestora îşi vor fi exprimat dreptul de vot până la finalul zilei de duminică, dar că se aşteaptă ca numărul să fie comparabil cu cel de la alegerile din 2014.

 

Urnele s-au deschis la ora 7,00 şi se vor închide la ora 19,00.

 

 

 

 

 

UPDATE -  Miza alegerilor parlamentare care se desfasoara duminica in Ungaria este viitorul tarii, a declarat premierul in exercitiu Viktor Orban, dupa ce a votat intr-un cartier select din Budapesta in cursul diminetii, alături de soția sa, Aniko Levai

 

"Noi alegem nu doar partide, un guvern si un prim-ministru, ci votam si pentru un viitor", a declarat Orban, liderul Fidesz (Uniunea Civic Maghiara), formatiune parlamentara conservatoare (centru-dreapta), citat de MTI, relateaza Agerpres. "Eu am votat pentru Fidesz si solicit tuturor sa participe la alegeri", a spus Orban unui grup de zeci de jurnalisti. Intrebat daca lupta impotriva Uniunii Europene (UE), el a spus: "UE nu este la Bruxelles. UE se afla la Berlin, la Budapesta, la Praga si la Bucuresti", relateaza Reuters.

 i.

 

 

 UPDATE - Alegerile au început duminică, la ora locală 06,00 (04,00 GMT). La alegerile parlamentare, aproximativ opt milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 199 de membri ai forului legislativ, transmite EFE.

 

Alegătorii vor avea de ales astfel între candidaţii din cele 106 circumscripţii din ţară, dar şi între listele închise ale partidelor, de unde se vor desemna alţi 63 de deputaţi în parlamentul unicameral.

 

În cele 106 circumscripţii s-au înscris aproape 1.500 de candidaţi reprezentând 105 organizaţii şi partide, multe din ele locale.

 

Cele 10.285 secţii electorale vor fi deschise până la ora 17,00 GMT, când va începe numărarea voturilor.

 

Primele rezultate oficiale publicate de Biroul Naţional Electoral din Ungaria sunt aşteptate înainte de ora 22,00 GMT.

 

Premierul ungar în exerciţiu Viktor Orban, unul dintre liderii cei mai controversaţi din Uniunea Europeană, porneşte favorit în alegerile parlamentare care au loc duminică în Ungaria, pentru a-şi consolida puterea 'iliberală' care a transformat profund ţara sa, comenta sâmbătă AFP.

 

Sondajele de opinie dau un avans de până la 30 puncte procentuale pentru Fidesz, partidul naţionalist-conservator al lui Viktor Orban, iar singura necunoscută a scrutinului de duminică pare să fie doar amploarea victoriei promise - în urmă cu patru ani, actualul premier a obţinut o 'supermajoritate' în parlament, dar de data aceasta ar putea să se mulţumească şi cu o majoritate relativă.

 

***

 

Viktor Orban, cel mai vocal lider naționalist european, a spus vineri că viitorul Ungariei va fi decis pentru decenii la alegerile de duminică, el promițând că își va proteja țara de ”rugina” migranților musulmani. După o campanie electorală în care s-a prezentat drept salvatorul culturii creștine ungare în fața imigranților musulmani ce vin în Europa, toate sondajele de opinie arată că Fidesz va câștiga detașat alegerile, scrie Reuters ,preluat de Hotnews.ro. 

 

Un al treilea mandat consecutiv l-ar încuraja Orban, pe cel mai longeviv premier de după perioada comunistă, să întărească alianța central-europeană ce se opune politicilor migraționiste ale UE și unei integrări mai adânci în blocul european.

 

De asemenea, ar fi un imbold și pentru alți naționaliști din Europa Centrală, în Polonia și în vecina Austria.

 

”Vom câștiga din nou duminică așa cum am câștigat în trecut bătălii care păreau imposibil de câștigat pentru mulți”, a declarat Orban în fața a câteva mii de susținători e fluturau steagurile Ungariei în orașul Szekesfehervar. ”Am construit gardul, am apărat frontiera sudică… Migrația este ca rugina care încet – dar sigur – va distruge Ungaria”, a susținut liderul de la Budapesta.

 

Fidezs-ul lui Orban controlează mare parte din media ungare și domină agenda publică. Toate sondajele prezic o victorie duminică, însă una mai puțin spectaculoasă decît cele din 2010 și 2014.

 

Există și posibilitatea - mică, însă – ca fragmentata opoziție din rândurile căreia se detașează doar fosta formațiune de dreapta Jobbik să strice victoria Fidesz și chiar să o împiedice să-și păstreze majoritatea parlamentară.

 

Orban, 54 de ani, care și-a început cariera ca activist liberal la sfârșitul anilor ’80, a alterat fibra democratică a Ungariei în ultimii opt ani, unele voci acuzându-l de un autoritarism din ce în ce mai pronunțat. Guvernul său și-a extins controlul asupra presei de stat și – prin intermediul aliaților de afaceri – și asupra cele private.

 

De asemenea, afaceriști apropiați de Fidezs și Orban au preluat participații în sectoare majore ale economiei – bancar, energetic, construcțiilor sau turismului – imbogățindu-se din fonduri europene. 

 

Campania electorală a Fidezs a fost una de diabolizare a lui  omului de afaceri american de origine ungară George Soros, care, prin donațiile sale, încearcă să impulsioneze valorile liberale din estul Europei. De asemenea, combativa campanie anti-imigranți a fost bine primită de cei doua milioane de unguri care reprezință nucleul dur al Fidezs.

 

Potrivit estimărilor institutului Republikon, publicate joi, Fidezs ar putea obține 113 fotolii în Parlamentul cu 199 de locuri de la Budapesta. Totuși, sondajele ar putea să nu reflecte realitatea, în condițiile în care o treime dintre votanți sunt nehotărâți, iar mulți își ascund opțiunea electorală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22