Frans Timmermans, despre Ungaria și Polonia: UE trebuie sa prevină reapariția dictaturilor

Dora Vulcan | 09.04.2018

Uniunea Europeana are datoria sa previna reaparitia "dictaturilor" in sanul sau, a declarat luni prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referindu-se la situatia din Polonia si Ungaria.

Pe aceeași temă

 

 

 Declaratiile au fost facute in urma unei intrevederi avute la Varsovia cu premierul polonez si cu ministrul polonez de Externe, potrivit EU Observer, preluat de ziare.com. 

 

Timmermans a fost intrebat de un jurnalist daca reforma juridica din Polonia si realegerea lui Viktor Orban in Ungaria constituie amenintari la adresa UE.

 

"Am vazut Europa in formele sale diferite. Am venit in aceasta tara cand era inca o dictatura. Am venit si in Ungaria cand era inca o dictatura. Tu ai o varsta si nu ai vazut niciodata asta. Noi, europenii, avem datoria sa ne asiguram ca nu o vei vedea niciodata si ca nici copiii mei nu o vor vedea niciodata inapoi", a raspuns vicepresedintele Comisiei Europene.

 

Timmermans a adaugat ca se simte "consolat" de nivelul sentimentului pro-european din Polonia si Ungaria, in ciuda celor mai recente evolutii din aceste tari.

 

Oficialul european s-a aflat in Varsovia pentru a discuta modificarile pe care partidul Lege si Justitie, aflat la guvernare, vrea sa le aduca legilor justitiei, modificari considerate de Comisia Europeana ca fiind o amenintare la adresa statului de drept.

 

 

 

  • Comisia Europeană cere Ungariei să apere valorile UE, după victoria lui Orban și a Fidesz

 

Comisia Europeană a cerut Ungariei să contribuie la apărarea valorilor Uniunii Europene, după victoria electorală a coaliţiei naţionalist-conservatoare condusă de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, la scrutinul legislativ de duminică, informează luni dpa.

 

 

"UE este o uniune de democraţie şi valori", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este "o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie", transmite Agerpres.

 

Juncker îi va scrie lui Orban în cursul zilei de luni pentru a-l felicita pentru "victoria clară" a partidului său şi urmează să-l sune marţi pentru a discuta "chestiuni de interes comun", a mai spus Schinas.

 

 

 

  • Viktor Orban lansează primul avertisment către Europa și UE de la câștigarea alegerilor

 

 

Premierul Ungariei, naționalist-populistul Viktor Orban, mai puternic ca oricând după reușita în alegerile de duminică avertizat luni UE și Europa că ”lucrurile nu mai pot continua așa”. 

 

 

 "Nu ne infruntam cu Europa. Vrem o Uniune Europeana de succes si puternica, dar pentru aceasta trebuie ca toti sa putem spune ceea ce ne deranjeaza", a declarat Orban la televiziunea Echo Tv. Pentru seful guvernului de la Budapesta, rezultatul de duminica, in care partidul sau, Fidesz (conservator), a obtinut aproape 50% din voturi, a convins "intreaga Europa ca lucrurile nu mai pot continua asa". Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat luni intr-un interviu pentru BBC Radio 4, citat de agentia MTI, ca Ungaria a actionat pentru a aborda "cu realism" principalele probleme europene, precum disputa referitoare la viitorul Uniunii Europene, scrie ziare.com. 

 

Raspunzand unei intrebari despre politica viitorului guvern de la Budapesta fata de UE, Kovacs a declarat ca, in 2015, ungurii au fost martori la traversarea tarii lor de catre 400.000 de imigranti si au fost constienti de faptul ca, fara masurile ulterioare adoptate de executivul ungar, acelasi flux de migranti s-ar fi repetat "luna de luna, an de an".

 

Intrebat in legatura cu posibilitatea ca UE sa sisteze finantarile pentru Ungaria, Kovacs a declarat ca acele fonduri i se cuvin Ungariei si ca "nu sunt un cadou". El a sustinut ca Ungaria si-a deschis pietele intr-un moment in care a face acest lucru a dezavantajat economia ungara, iar fondurile de coeziune ale UE au reprezentat "compensatii" pentru decalajul economic si de infrastructura dintre Ungaria si Europa de vest.

 

Kovacs a adaugat ca Europa si opozitia din Ungaria ar trebui sa inteleaga ca actiunile guvernului de la Budapesta nu servesc doar interesele Ungariei, ci si pe cele ale UE.

 

Cat despre viitorul Europei, Kovacs spune ca guvernul ungar are o pozitie clara: granitele suveranitatii nationale si puterile institutiilor europene ar trebui sa fie clar definite.

 

Guvernul ungar isi mentine pozitia ca problemele provocate de imigratie reprezinta cele mai mari pericole si provocari pentru viitorul Europei, a insistat Kovacs, adaugand ca premierul Viktor Orban s-a exprimat intotdeauna pe diverse teme si "va continua sa o faca".

 

 

 

 

  • Victorie zdrobitoare a lui Orban, care își păstrează supermajoritatea parlamentară

 

 

Partidul Fidesz al lui Orban a câștigat 133 de locuri din cele 199 de locuri ale Parlamentului în alegerile de duminică, potrivit rezultatelor parțiale de după numărarea a 97% din voturi, acordând partidului șansa să repete majoritatea de două treimi pe care a deținut-o și în ultimele două mandate.

 

 

Premierul maghiar Viktor Orban, împreună cu Fidesz a câștigat o victorie zdrobitoare în alegerile de duminică, care-i asigură al patrulea mandat, întărind tabăra forțelor populiste europene care contestă multiculturalismul și valorile democratice ale Uniunii Europene.

 

Poziția anti-imigrație a lui Orban a eclipsat o opoziție fracturată, care a condamnat abordarea autoritară a lui Orban, ce a devenit un model pentru partidele antisistem din Italia până în Polonia, notează Bloomberg.

 

"Vrem să spunem cu voce tare despre ceea ce face să sufere acest continent", a declarat Orban după ce și-a anunțat victoria. "Nu vrem să acționăm împotriva Europei și a UE, vrem ca Europa și UE să fie puternice și să bucure de succes. Dar înainte de asta trebuie să vorbim cinstit despre ceea ce ne face rău ".

 

Victoria îi deschide calea lui Orban pentru a deveni primul ministru cu cea mai lungă guvernare din perioada postcomunistă din Ungaria. O supermajoritate i-ar permite din nou partidului Fidesz să schimbe orice lege fără să țină cont de opoziție, ceea a condus la paralizarea societății civile, limitarea libertății presei și a independenței justiției. Această atitudine antiliberală l-au adus pe Orban în contradicție cu UE. Poziția sa anti-islamică poate, de asemenea, să acționeze ca un model pentru alții în Europa.

 

Partidul lui Orban pe cale să refacă majoritatea de două treimi din cele 199 de locuri din Parlamentul de la Budapesta.

 

Câte locuri vor reveni fiecărui partid în Parlament:

 

Fidesz: 133

Jobbik: 26

Socialisti: 20

DK: 9

LMP: 8

Alții: 3

 

Sursa: Biroul Electoral Ungar, Bloomberg

 

 „Orban a câștigat aceste alegeri cu campania anti-imigrantă, iar partidele populiste din Europa vor observa probabil această formulă câștigătoare", a declarat Tamas Boros, analist politic al think-tank-ului Political Solutions din Budapesta. „Puternicul său mandat va furniza, de asemenea, muniție  lui Orban pentru luptele sale în cadrul UE".

 

Avertismentul lui Orban, precum că imigranții musulmani vor "invada" Europa, urmărește popularitatea în creștere a partidelor similare de pe întregul continent din ultimul an, inclusiv Partidul Libertății din Austria, Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele din Italia. Ungaria, ca și ceilalți vecini central-europeni, nu are o populație musulmană semnificativă. Parlamentul European urmează să voteze, în cursul acestui an, dacă ar trebui să ridice dreptul Budapestei de vot la nivelul UE din cauza asaltului împotriva instituțiilor democratice.

 

„Vrem ca Ungaria să rămână o țară maaghiară”, a spus Orban. „Avem o cultură, pe care noi o numim creștină. În acest fel ne trăim viețile. Aceasta este lumea noastră, cultura și modul de viață. Acestea sunt principiile noastre. Vrem să apărăm aceste lucruri și nu vrem ca alții să ni le schimbe.”

 

După ce a construit un gard la granița de sud a Ungariei pentru a nu permite accesul refugiațiilor, Orban și-a concentrat campania împotriva miliardarului George Soros, spunând că militantul pro-democrație a condus o rețea globală pentru a aduce imigranții musulmani în lumea occidentală. Cabinetul lui Orban a promis să aprobe un pachet legislativ „Stop Soros” după alegeri. Soros respinge acuzațiile, iar Fundația pentru o Societate Deschisă a spus că măsurile vor să „incrimineze” societatea civilă.

 

Orban, care este unul dintre cei mai puternici susținători ai președintelui rus Vladimir Putin, care, de asemenea, acuză partidele de opoziție că sunt responsabile din punct de vedere „moral, politic și juridic”, arată rapoartele din partea mass-mediei independente și a organizațiilor neguvernamentale care acuză intervenția brutală a statului. În timp ce partidul de guvernământ a negat acuzațiile, în ultimii patru ani, Ungaria a coborât pe poziția a 66-a în raportul anual al Transparency International asupra percepției corupției, a doua cea mai proastă poziționare din UE.

 

Investitorii își mențin sprijinul pentru Orban, dar limitat

 

Această evoluție politică nu i-a descurajat pe investitori, care totuși sperau că o victorie mai puțin concludentă a lui Orban ar fi adus mai multă stabilitate. O supermajoritate, care îi va permite să schimbe constituția, îl poate încuraja să escaladeze conflictele cu colegii săi europeni și să revizuiască în continuare instituțiile democratice ale Ungariei în dorința sa pentru un stat "illiberal" modelat după exemplelle Rusiei și Turciei.

 

Participarea la alegeri a fost estimată la peste 70%, aproape de un record de după 1990. Opoziția divizată a spus că nivelul ridicat de participare ar ridica șansele lor, dar o impulsionare a votului a adus și mai mulți oameni la secțiile de votare din mediul rural, unde Fidesz are un sprijin puternic, demonstrează rezultatele electorale.

 

Partidul Jobbik a venit pe locul al doilea cu 26 de locuri, în timp ce o alianță condusă de socialiști a venit pe locul al treilea cu 20. În timp ce opoziția a încercat să valorifice furia alegătorilor față de afacerile oneroase cu statul ale apropiaților lui Orban, partidele nu au reușit să încheie un pact pentru a concura la nivel național Fidesz și i-au oferit acestuia avantajul de a se situa pe primul loc în regiunile care aduc cele mai multe mandate în Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22