Curtea de Justiție UE: Statele membre pot decide singure cât de legal este Uber

Redactia | 10.04.2018

Statele Uniunii Europene pot interzice și sancționa penal exercitarea ilegală a activității de transport, precum Uber, fără să notifice în prealabil Comisiei proiectul de lege care incriminează o astfel de exercitare, a decis astăzi Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

 

 

Curtea de justiție a Uniunii Europene a decis că statele membre UE pot interzice și sancționa penal efectuarea ilegală a serviciilor de transport, precum Uber, fără să mai notifice în prealabil Comisiei Europene proiectul de lege, scrie Profit.ro

 

Procesul a fost între Uber France care, prin intermediul unei aplicații (Uper Pop) oferă posibilitatea unor persoane care doresc să facă deplasări urbane, să ia legătura cu șoferi auto amatori care utilizează propriul autovehicul și autoritățile franceze care consideră acest procedeu ca fiind exercitarea de transport fără licență.

 

Societatea franceză Uber France furnizează, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, un serviciu denumit Uber Pop, prin care pune în legătură conducători auto neprofesioniști care utilizează propriul vehicul cu persoane care doresc să efectueze deplasări urbane.

 

 În cadrul serviciului furnizat prin această aplicație, Uber stabilește tarifele, încasează prețul fiecărei curse de la client (înainte de a achita o parte din acesta conducătorului auto neprofesionistal vehiculului) și întocmește facturile, așa cum se întâmplă și în România.

 

Uber France este acum urmărită penal pentru că a organizat, prin serviciul Uber Pop, conform legislației franceze, un sistem de punere în legătură a clienților cu conducători auto neprofesioniști care transportă persoane, cu titlu oneros, cu vehicule având mai puțin de zece locuri.

 

Uber France susține că legislația franceză pe baza căreia este urmărită penal constituie o reglementare tehnică ce privește un serviciu al societății informaționale în sensul directivei privind standardele și reglementările tehnice.

 

Această directivă impune statelor membre să notifice Comisiei orice proiect de lege sau de reglementare care instituie reglementări tehnice referitoare la produse și servicii ale societății informaționale, sub sancțiunea inopozabilității ulterioare a acestei legi sau reglementări față de particulari.

 

Uber a reclamat că autoritățile franceze nu notificaseră Comisiei legislația penală în discuție înainte de promulgarea sa. Uber France deduce din aceasta că nu poate fi urmărită penal pentru acuzațiile citate anterior. Sesizată cu această cauză, Tribunalul de Mare Instanță Lille (Franța) a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă autoritățile franceze erau obligate sau nu erau obligate să notifice în prealabilproiectul de lege Comisiei.

 

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea apreciază că statele membre pot interzice și sancționa exercitarea ilegală a unei activități de transport precum Uber Pop fără să fie obligate să notifice în prealabil Comisiei proiectul de lege care incriminează o astfel de exercitare.

 

Curtea amintește că a stabilit, în decembrie 2017, în cauza Uber Spania, că serviciul Uber Pop propus în Spania ținea de domeniul transportului și nu constituia un serviciu al societății informaționale, în sensul directivei europene. Potrivit Curții, serviciul Uber Pop propus în Franța este substanțial identic cu cel furnizat în Spania, revenindu-i Tribunalului de Mare Instanță Lille sarcina de a verifica acest aspect.

 

Întrucât serviciul Uber Pop nu intră în domeniul de aplicare al directivei privind societatea informațională, Curtea concluzionează că obligația de notificare prealabilă către Comisie, prevăzută de această directivă, nu se aplică. Prin urmare, autoritățile franceze nu erau obligate să notifice în prealabil proiectul de lege penală în discuție Comisiei.

 

În București, tot la finele anului trecut, Primăria Capitalei a decis că în București pot desfășura activitatea de transport în regim taxi doar transportatorii autorizați care au dispecerat autorizat de municipalitate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22