Un avion militar s-a prăbușit în Algeria. Cel puțin 257 de morți, majoritatea militari

Dora Vulcan | 11.04.2018

Un avion militar s-a prăbușit la Blida, în Algeria, la scurt timp de la decolarea sa de pe baza aeriană algeriană din Boufarik. La bordul avionului, un Ilyushin Il-78, se aflau zeci de trupe militare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cifrele referitoare la numărul victimelor diferă de la o sursă la alta: publicatiile locale care citeaza oficiali din Aparare spun că cel putin 105 persoane si-au pierdut viata in urma acestui accident aviatic, iar Reuters scrie că 257 de oameni au murit in urma prabusirii avionului.

 

„Un avion de transport militar care asigura zborul Boufarik-Tindouf-Béchar s-a prăbuşit în această (miercuri) dimineaţa, 11 aprilie 2018, în perimetrul bazei aeriene Boufarik, pe un câmp agricol nelocuit”, a anunţat iniţial Ministerul algerian al Apărării.

 

 

 

 

BBC spune că printre victime se află cel putin 25 de membri ai Frontului Polisario.  La Tindouf, situat la 1.800 de kilometri distanţă de Alger, în apropiere de frontiera cu Marocul şi Sahara Occidentală, se află numeroase tabere de refugiaţi saharieni, dar şi sediul administraţiei Republicii Arabe Democratice Saharwi (RASD), proclamată în 1976 de separatişti din Frontul Polisario. Polisario, susţinut de Alger, reclamă independenţa Saharei Occidentale, revendicate de Maroc, care a ocupat cea mai mare parte a acesteia din 1975.

 

La Béchar, situat la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Alger, se află o importantă bază militară, în apropiere de frontiera închisă dintre Algeria şi Maroc - cele două ţări surori şi inamice din Magreb.

 

 

 

Avand in vedere gravitatea accidentului, bilantul ar putea creste pe masura ce salvatorii recupereaza trupurile pasagerilor. Toate drumurile din jurul aeroportului au fost inchise pentru a facilita accesul serviciilor de urgenta la locul accidentului.

 

Nicio ipoteză nu a fost, pentru moment, avansată în vederea explicării accidentului.

 

 

Mai multe aeronave aparţinând armatei algeriene s-au prăbuşit în ultimii ani, soldate cu zeci de victime

 

 

. Cel mai grav incident din ultimii ani a avut loc în februarie 2014, când 77 de persoane - militari şi membri ai familiilor lor - au murit în accidentul unui Hercules C-130, o aeronavă de transport aparţinând armatei algeriene, care s-a prăbuşit în timp ce survola Muntele Fortas, în apropiere de Oum El Bouaghi, la 500 de kilometri est de Alger. O persoană a supravieţuit atunci. Ministerul Apărării a atribuit accidentul unor condiţii meteorologice nefavorabile, scrie News.ro. 

 

Mai recent, în 2016, 12 militari algerieni au murit în accidentul unui elicopter, care s-a prăbuşit în sudul ţării, din cauza unei pene tehnice. 

 

În noiembrie 2014, un avion de vânătoare de tip MiG-25 aparţinând armatei algeriene s-a prăbuşit la aproximativ 200 de kilomeri sud de Alger, după ce pilotul s-a ejectat. Cu o lună înainte, un bombardier de tip Suhoi-24 s-a prăbuşit în timpul unui antrenament la sud de Alger, iar cei doi militari de la bord au murit.

 

În decembrie 2012, doi piloţi din cadrul forţelor aeriene algeriene au murit într-o coliziune, în zbor, între două avioane de luptă, în timpul unui anternament la Tlemcen, în vestul extrem algerian.

 

Cu o lună mai înainte, şase persoane - cinci militari şi un reprezentant al Băncii Algeriei - au murit în urma prăbuşirii unei aeronave de tip CASA C-295 aparţinând forţelor aeriene algeriene, în sud-estul Franţei, un accident atribuit unei acumulări de gheaţă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22