SUA: Avem indicii care arată că în Siria a fost folosit gaz sarin alături de clor

Redactia | 15.04.2018

Statele Unite susțin că dețin informații credibile că s-ar fi utilizat gazul de luptă sarin (neurotoxic) alături de clor în atacul din 7 aprilie din orașul Douma, suburbie a Damascului controlată de rebeli la acea dată.

Pe aceeași temă

 

 

O sursă oficială americană a declarat că loviturile aeriene de sâmbătă, la care au participat SUA, Franța și Regatul Unit, au distrus obiective unde se aflau depozitate materiale care ar fi putut fi folosite pentru producerea unor arme chimice, cum ar fi sarinul, transmit AFP si Reuters.

 

Trebuie specificat că o delegație a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a ONU urmează să de deplaseze la fața locului, în Douma, pentru a ridica probe în vederea stabilirii cu exactitate dacă se regăsesc urme de substanțe toxice.

 

Rusia împreună cu Siria susțin în continuare că nu a fost decât o înscenare a urmărilor unui atac cu arma chimică care să ofere pretextul înlăturării prin forță a regimului Bashar al Assad.

 

Reprezentanta SUA, a cărei identitate nu este dezvaluită de agențiile citate, a explicat ca simptomele prezentate de victime - așa cum au fost descrise de medici, de ONG-uri și de "alte surse" precum și analiza imaginilor cu victimele din Duma - includ contracții ale pupilelor, convulsii și afecțiuni ale sistemului nervos central. Acestea nu sunt provocate de clor, ci sunt specifice expunerii la agenți neurotoxici.

 

Ea a reamintit ca sarinul, un agent din aceasta categorie, a mai fost folosit și anul trecut, în atacul de la Khan Sheikhoun, care a provocat atunci primele represalii americane împotriva Siriei. Un alt indiciu în același sens este numărul mare de morți, de ordinul zecilor.

 

Vineri, cu câteva ore înainte de loviturile aeriene, SUA, Franța și Regatul Unit au susținut că dețin dovezi privind folosirea armelor chimice de către regimul condus de președintele sirian, Bashar al-Assad, dar nu au precizat despre ce arme este vorba.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22