Ministrul Educației:Repartiția locurilor în universități nu s-a făcut pe criterii politice

Redactia | 16.04.2018

​Valentin Popa, ministrul Educației, susține că repartiția locurilor bugetate nu s-a bazat nici pe criterii politice, nici pe dorința de a transfera de la universitățile de renume spre cele înființate după 1990.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul Educației, Valentin Popa, a spus că a avut în vedere cererea de pe piața muncii: „astăzi, IT-ul, domeniul auto, agricultura nu au suficienți absolvenți de studii superioare”.

 

Explicația ministrului este năucitoare: „Chiar dacă astăzi e o ușoară pierdere în bugetul universităților mari, e o investiție care se va întoarce prin creșterea veniturilor la bugetul de stat și prin creșterea în final a finanțării învățământului", a declarat Valentin Popa.

 

Ministrul a precizat că datele publicate de Ministerul Educației reprezintă o repartizare "preliminară" a locurilor bugetate pentru universități, "pentru că în spațiul public au apărut comparații între această distribuție preliminară și cea finală de anul trecut, când s-au repartizat și locurile ținute în rezervă de Ministerul Educației". 

 

„Am fost acuzati ca am luat locurile din universitatile mari si le-am dus la universitatile mici. Nu este adevarat. In Bucuresti, locurile pe care nu le mai regasim la Universitatea din Bucuresti se regasesc, in cazul masterului, la Universitatea de Arhitectura, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, la Universitatea de Medicina, la Universitatea de Constructii si la Universitatea Politehnica. Toate aceste universitati au aproape toate programele in lista domeniilor prioritare. Aceasta tendinta se poate remarca si in centrele universitare mari de la Cluj, Iasi si Timisoara", a declarat Valentin Popa.

 

El a mai afirmat ca despre alocarea de locuri speciale pentru domeniile prioritare s-a discutat inca din 2014.

 

"Sustinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a Romaniei era necesară inca din anul 2014. In mediul academic, la Consiliul National al Rectorilor, am discutat de nenumarate randuri”.

 

În domeniul științelor socio-umane, România are cel mai mare procentaj de absolvenți din Europa, iar acest trend se menține pentru că în continuare se păstrează aceleași alocări de locuri.

 

Un studiu al Băncii Mondiale, citat de ministru arată că România are cea mai mare proporție a asbsolvenților din științele sociale din UE. În plus, 91% dintre toate lucrările de cercetare au fost in domeniul ingineriei și doar 9% au acoperit științele naturale, umaniste, științe politice, teologie, unde noi investim mai mult de jumatate din buget. 

 

„În final, aș vrea să specific că înțeleg foarte bine supărarea universităților tradiționale, pentru că am fost și eu rector și știu cât mă doare când pierd locuri bugetate. Trebuie să vă spun totuși că pierderile acestea nu sunt atât de mari: universitățile tradiționale pierd cumulat 144 de locuri bugetate și li se alocă peste 17.500. La masterat pierd mai mult, aproape 700, dar dintr-un total mai mare”, a mai spus ministrul Educației.

 

Explicatiile privind logica repartizării locurilor in universitati vin dupa ce decizia sa privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenta, master si doctorat finantate de la bugetul de stat pentru anul universitar 2018 - 2019 a fost aspru criticata.

 

Trei universitati de varf, Universitatea Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea de Vest Timisoara au reactionat foarte critic fata de reducerea numarului de locuri pentru urmatorul an universitar. „A triumfat mediocritatea”, spun Mircea Dumitru si Marin Preda, notand ca pentru a conduce Romania, astazi, „iti trebuie oricum diploma de inginer sau chiar una in ingineria motostivuitoarelor”.

 

Universitatea Bucuresti taxeaza astfel extrem de dur scaderea numarului de locuri pentru anul scolar urmator pentru universitati de prestigiu, in vreme ce "boierilor medievali noilor cetati de scaun ale invatamantului universitar romanesc" li s-au dat locuri in plus. Suceava, locul unde actualul ministru al Educatiei conducea universitatea, este in mod evident "cetatea de scaun" vizata in document.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22