Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dan Perjovschi – „The Book of Notebooks“ / „Cartea carnetelor“
- - - -
2018-04-16
Recomandare
0

Vineri, 20 aprilie, ora 19.00, la Fabrik (str. Ceremușului 3-5, București), Dan Perjovschi lansează „The Book of Notebooks“ / „Cartea carnetelor“, într-un tiraj limitat, ca parte a programului editorial P+4 Publications inițiat de Asociația pepluspatru dedicat artiștilor români contemporani. Fiind rezultatul colaborării și dialogului dintre editor, artist și designer, seria propune o explorare a mediului cărții ca spațiu de cercetare și reformulare aprofundată a ideilor și temelor abordate anterior de artiști în practica lor. 
 

„The Book of Notebooks / Cartea carnetelor” este un proiect editorial inedit ce urmărește consemnarea narațiunilor grafice ale artistului Dan Perjovschi pornind de la cercetarea arhivei sale ce constă într-un număr de aproximativ 250 de carnete. Începând cu sfârșitul anilor ’80, carnetele devin un spațiu de lucru, deopotrivă public și privat, unde artistul notează fapte istorice și evenimente cotidiene, situații și momente expoziționale care i-au definit traseul artistic și care, într-un sens mai larg, (re)compun în paginile publicației peisajul complex al societății românești și internaționale din ultimii 25 de ani, aducând în prim-plan destinul (particular) al artistului est-european.
 

Cele 576 de pagini includ carnete realizate de Dan Perjovschi între anii 1994 și 2017, alături de patru texte (română/rngleză) redactate special pentru acest volum, aparținând unor apreciați istorici de artă și curatori: Jelena Vesić, Alina Șerban, WHW / What, How & for Whom, Kristine Stiles. Designul publicației este realizat de Radu Manelici.
Reunite pentru prima dată în paginile unei cărți, seria de carnete selectate de editor capătă dimensiunea unui meta-jurnal de observație, publicația reconstruind traseul unei narațiuni extrem de personale despre fragilitatea artei și a vieții artistului, despre raporturile extrem de schimbătoare dintre artă și societate, dintre cotidian și sistemul artistic instituțional.
 

Dan Perjovschi locuiește și lucrează în București și Sibiu. A avut expoziții personale în muzee precum Tate Modern Londra, MoMA New York, Vanabbemuseum Eindhoven, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum sau Kiasma Helsinki. Cea mai recentă expoziție personală „Drawing Politics“ a avut loc la Reinbeckhallen, Berlin în 2017. A participat în cadrul bienalelor de artă de la Jakarta (2015), Sao Paulo (2014), Sydney (2008), Veneția (2007), Istanbul (2005). 
A primit premiul George Maciunas în 2004 și premiul Rosa Schapire – Kunsthalle Hamburg în 2016.

TAGS : Dan Perjovschi Kristine Stiles Tate Modern Londra MoMA New York P+4 Publications Asociatia pepluspatru
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Recomandare
1380
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22