Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


OPCSB: Sumele primite din diaspora mai mari de 2.000 € trebuie justificate cu documente
Dora Vulcan - - - -
2018-04-17
Actualitate Interna
4

Sumele trimise în ţară care depăşesc 2.000 de euro trebuie justificate prin documente, prevede un proiect al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor, susținut de Dragnea și contestat de Opoziție. Dacă devine lege, proiectul prevede amenzi de până la 150.000 de lei plus confiscarea sumelor primite.

 

 

Dacă proiectul inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor ajunge lege, firmele şi cei cu profesii liberale care primesc bani de la românii din străinătate trebuie să declare sursa lor. Iniţial, proiectul vorbea de doar 1.000 de euro, dar între timp limita s-a dublat. Iniţiatorii proiectului spun că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală.

 

 

Instituţiile de credit, administratorii fondurilor de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, dar şi asociaţiile şi fundaţiile sunt pe lista celor care ar trebui să justifice banii veniţi din străinătate. Proiectul de lege nu îi uită nici pe auditori, experții contabili, notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti. Regula pe care vor să o implementeze parlamentarii spune că aceştia vor avea la dispoziţie cel mult 3 zile lucrătoare pentru a declara la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor provenienţa banilor.

 

 

”Orice măsură de verificare a fluxului financiar este foarte importantă şi necesară, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi o abordare cumpătată în ceea ce priveşte banii românilor”, spune Liviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

 

„Dragnea trebuie să înţeleagă că nu îşi rezolvă problema bugetului de stat confiscând banii românilor din străinătate şi acest proiect de lege trebuie gândit şi văzut dacă merită să fie pus în practică. România e ţara care are 4 milioane de cetăţeni care lucrează în străinătate, trimit în ţară peste 30 de milioane de euro, mai mult decât investiţiile directe pe care le ia România din companii”, spune Florin Cîțu, senator PNL.

 

 

O astfel de măsura i-ar face pe românii din străinătate să caute alte moduri de a trimite bani în ţară.

 

 

Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Români din Europa: „Cum ar fi să trimită bani prin autocare sau avion, aceste măsuri le văd nesigure, dar mulţi vor fi descurajaţi şi nu vor mai trimite bani în ţară”.

 

 

Proiectul prevede şi sancţiuni, iar amenzile nu sunt deloc mici. Cei care nu respectă prevederea riscă să plătească chiar şi 150.000 de lei amendă plus confiscarea banilor trimişi, scrie sursa citată.

TAGS : guvern psd dancila dragnea onpcsb spalare bani limitare sume justificare documente
Comentarii
Mark 2018-04-17
2000 de euro pe zi, pe luna sau pe an?
Marius Nicolescu 2018-04-17
De ce majoritatea parlamentară nu gândește și la oarece legi care să vizeze averile lor uriașe, cele construite din "bani cinstiți" n'așa? O lege care să ceară să dovedească modul în care și-au făcut dumnealor casele-hotel cu zeci de camere, pișcină și teren de tenis, plus cum și-au împărțit lacul Snagov pe bani din lefuri de bugetari. De unde au bani să plătească energia electrică și gazul metan acești nababi la vilele lor nesimțite? Și chestia (nu numai la politicieni!) cu "nu mă întrebați cum am făcut primul milion" e, poate, valabilă în USA. Nicidecum la noi. Vreți să spuneți că mulțimea aceasta de vătafi care au năvălit după 1990 pe întreg teritoriul României chiar și-a construit cu bani cinstiți averile incomensurabile? Sau ei sunt liberi de OPCSB? Dar pentru banii descoperiți necistiți (plecați și din România) și descoperiți sub numele de Panama Papers nu șoptesc bandiții ăștia nimic? Ce păzesc OPCSB și alte autorități ale statului? Sau pentru ei nu se pune? Doar pălmașii trebuie puși la jug!?
Diaspora 2018-04-17
Aha ! Dar de sumele care ies din tara, spre Brazilia sau Costa Rica de exemplu, nu se intereseaza nimeni ?
Laura Bretan 2018-04-17
Lucrurile funcţionează la noi după un principiu mai vechi: legea e o barieră peste care sar dulăii, pe sub care trec căţeii şi în faţa căreia se opresc boii.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3153
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22