Klaus Iohannis neagă zvonurile că nu ar mai candida la președinție în 2019

Redactia | 18.04.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, întrebat în legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la posibilitatea preluării funcţiei de preşedinte al Consiliului European, că se simte confortabil în postura de preşedintele al României.

Pe aceeași temă

 

 

Întrebat de jurnalişti dacă s-a hotărât dacă va candida din nou la alegerile prezidenţiale sau este interesat de preşedinţia Consiliului European, aşa cum s-a zvonit, Iohannis a spus că se simte confortabil în postura de preşedinte al ţării noastre.

 

"Eu sunt acum preşedintele României şi mă simt confortabil în această postură”, a spus Iohannis, râzând. În presă au apărut informaţii conform cărora preşedintele Klaus Iohannis ar fi favorizat pentru preluarea preşedinţiei Consiliului European, după încheierea mandatului lui Donald Tusk în decembrie anul viitor.

 

Mandatul lui Donald Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani și jumătate, cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat.

 

O cutumă europeană pentru echilibru, este ca poziția de șef al Consiliului European să fie negociată în principal în funcție de numele celui care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene.

 

Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului este din țările central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci un obicei pentru a menține un echilibru în interiorul Uniunii Europene.

 

Președinții Consiliului European se aleg dintre foștii șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

 

Modalitatea de alegere este una consensuală și negociată politic în prealabil. Există de regulă o singură candidatură agreată la finalul negocierilor și care este ulterior votată de membrii Consiliului.

 

Potrivit site-ului oficial, Consiliul European definește orientarea și prioritățile politice generale ale UE. Nu este una dintre instituțiile cu rol legislativ ale Uniunii, prin urmare nu negociază și nu adoptă legislația UE. În schimb, stabilește agenda politică a UE, în mod tradițional prin intermediul ”concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor Consiliului European, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate.

 

Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.

 

Consiliul European reunește liderii UE de cel puțin patru ori pe an.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22