Erdogan a anunțat alegeri anticipate legislative și prezidențiale în 24 iunie

Redactia | 18.04.2018

Pentru prima dată în istoria partidului pe care îl conduce, Dreptate și Dezvoltare, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a solicitat organizarea de alegeri anticipate pe data de 24 iunie, deplasându-le înainte cu mai mult de un an față de data planificată.

Pe aceeași temă

 

 

După cum notează Bloomberg, partidul de guvernământ al lui Erdogan nu a solicitate niciodată alegeri anticipate în cei aproape 16 ani de când se află la putere și a respins în mod repetat speculațiile conform cărora ar dori să facă acest lucru în acest an.

 

Erdogan a citat situația Siria și macro-echilibrele din economie ca factori care l-au determinat să solicite cele două scrutine anticipat, pentru a elimina incertitudinile.

 

Alegerile urmează să transforme radical sistemul politic al celei mai mari economii din regiune, eliminând funcția de premier și centralizând puterea în cadrul președinției.

 

Pentru moment, investitorilor par să le placă știrile - probabil pentru că piețele nu vor mai trebui să aștepte încă un an pentru alegeri și acest lucru va reduce la minimum riscul deteriorării macroeconomice - întrucât acțiunile și lira turcească au început să crească imediat după anunț.

 

Seful statului turc a facut anuntul dupa ce a discutat cu aliatul sau Devlet Bahceli, liderul Partidului actiunii nationaliste (MHP), la inceputul dupa-amiezii, la Palatul prezidential din Ankara, informeaza AFP si Reuters.

 

Bahceli (70 de ani), un vechi politician turc, a uimit marti făcând apel la alegeri pe 26 august, cu mai mult de un an mai devreme fata de data prevazuta, 3 noiembrie 2019. Candva foarte critic la adresa lui Erdogan, Bahceli s-a impus de peste un an ca unul dintre principalii aliati ai lui Erdogan, cu care a si incheiat de altfel un acord electoral in vederea viitoarelor alegeri.

 

Observatorii se intreaba in legatura cu motivele care l-au determinat pe Bahceli sa ceara alegeri anticipate, in timp ce atat el, cat si Erdogan au respins in mod public aceasta optiune in ultimele saptamani.

 

Data de 26 august ar fi corespuns cu ziua bataliei de la Manzikert, in 1071, ce marcheaza intrarea turcilor in Anatolia dupa victoria sultanului selgiucid Alp Arslan impotriva fortelor bizantine.

 

Potrivit calendarului, alegerile prezidentiale si legislative erau prevazute sa aiba loc simultan pe 3 noiembrie 2019. De asemenea, un scrutin municipal este preconizat pentru luna martie a aceluiasi an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22