American Independent Film Festival, ediția a doua

Fara Autor | 19.04.2018

2018 / 04 / 27

Pe aceeași temă

Între 27 aprilie și 3 mai, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București are loc cea de-a doua ediție a American Independent Film Festival.

 

Filmul de deschidere a festivalului este I, Tonya (2017), despre cunoscuta patinatoare Tonya Harding, una dintre cele mai lăudate pelicule ale anului, cu Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Allison Janney. Actorul american de origine română Sebastian Stan, care joacă în film, va fi prezent la eveniment. Publicul din România va avea astfel ocazia să afle de la actotul român cum e să fii coleg de platou cu Meryl Streep, Margot Robbie, Anne Hathway sau Ashton Kutcher. Sebastian Stan este cel mai popular actor român care a reușit să se impună în industria americană de film. Marii regizori i-au remarcat șarmul și talentul și l-au cooptat în producții de Oscar.  În The Martianl (7 nominalizări la Oscar) a jucat alături de Matt Damon, iar în altă peliculă premiată, Black Swan, face parte dintr-o distribuție de top alături de Natalie Portman, Mila Kunis și Vincent Cassel. A jucat și în music-hall-uri pe Broadway și în serialul american, popular printre adolescenți, Gossip Girl.  În cel mai recent film din trilogia Captain America joacă într-un rol principal alături de Robert Downey Junior, Scarlet Johanson, Chris Evans, Hugo Weaving sau Samuel L. Jackson. 

 

Un alt film lăudate în 2017,  Lady Bird, în regia Gretei Gerwigcâștigător a două Globuri de aur și nominalizat la cinci Premii Oscar, va fi proiectat în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival, vineri, 27 aprilie, de la 18:00, la Cinema PRO.  Lady Bird marchează debutul regizoral al Gretei Gerwig, una dintre cele mai iubite personalități din lumea filmului independent. În același timp, Greta Gerwig este cea mai tânără regizoare care a câștigat un Glob de Aur și a cincea femeie nominalizată la această categorie. Un alt Glob de Aur i-a revenit actriței Saoirse Ronan, care o interpretează pe Christine „Lady Bird” McPherson, o absolventă  de liceu și proaspăt studentă, aflată în conflict cu familia și lumea.

Din selecția de anul acesta a American Independent Film Festival fac parte încă două filme regizate de femei, The Rider, de regizoarelor Chloé Zhao, şi Certain Women, de Kelly Reichardt, care propun povești profunde, calde, nuanțate și generatoare de empatie pentru personaje aflate la răscrucea vieții.

 

American Independent Film Festival aduce anul acesta un omagiu lui John Cassavetes – cea mai emblematică figură a cinematografului independent american – realizând o retrospectivă cu cinci dintre filmele acestuia. Poetica lui Cassavetes a influențat substanțial generații de cineaști, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Românesc, care l-a numit în repetate rânduri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evoluția cinematografică. Cinefilii bucureșteni vor avea ocazia să vadă în perioada 27 aprilie–3 mai filmele Shadows (1959), Faces (1968), A Woman Under the Influence (1974), The Killing of a Chinese Bookie (1976) și Gloria (1980). Filmele vor fi prezentate de cineaști sau critici de cinema, printre care Cristian Tudor Popescu, Ionuț Mareș, Christian Ferenc-Flatz și Andrei Tănăsescu.

 

Prima ediție a American Independent Film Festival  a avut loc în septembrie 2017 și i-a avut ca invitați speciali pe actorii Ethan Hawke, Joaquin Phoenix și John C. Reilly. Regizorul Barry Jenkins, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film în 2017, a deschis festivalul printr-un Q&A în direct prin Skype, la finalul proiecției filmului Moonlight.

Pornind de la tradiția marilor filme narative americane, festivalul își propune să prezinte o selecție a celor mai recente producții independente made in USA, titluri apreciate de critică și prezentate în circuitul marilor festivaluri nord americane precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride ori Toronto.

 

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate aici.

 

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22